Прекалено късно е Турция да затвори границите си за преминаване на мигранти към Европа, заяви турският президентът Реджеп Ердоган в понеделник, докато критикува европейските държави, че игнорират призивите на Турция да се отзоват на продължаващата хуманитарна криза в северозападна Сирия, съобщава "Дейли Сабах".

Той коментира, че го засипват обаждания от европейски лидери, след като обяви, че Турция няма да спира потока на нелегални мигранти към ЕС.

Ердоган добави, че "милиони бежанци" ще се придвижат до границата на Турция с ЕС.

Макрон: Франция готова да помогне на България и Гърция за защита на границите

Макрон: Франция готова да помогне на България и Гърция за защита на границите

Ситуацията с мигрантите на североизточната граница с Турция представлява заплаха за националната сигурност

"Турция вече няма да затвори граничните си порти за бежанците да преминават към Европа. Това е приключена сделка", обясни Ердоган и добави, че и Европа ще поеме своя дял от тежестта.

Той подчертава, че Турция ще продължи да изпълнява решителната си операция срещу силите на Асад в Идлиб и хвали турския народ за тяхното единство, братство и солидарност, които според него укрепват страната.

Ердоган също заяви, че ще направи оценка на последните събития в Идлиб с руския президент Владимир Путин в Москва в четвъртък. "Надявам се да можем да улесним прекратяването на огъня и да предприемем други стъпки за разрешаване на проблема".

Ердоган на еднодневна визита в Русия на 5 март

Ердоган на еднодневна визита в Русия на 5 март

Нашият президент планира да посети Русия на еднодневна визита на 5 март