Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с обстановката в Сирия и мигрантската криза.

Двамата обсъдиха актуалната информация за събитията в региона и изразиха загриженост за ситуацията в Гърция.

Председателят на ЕК беше информирана от премиера, че в момента към България мигранският натиск не е сериозен и ситуацията по границата ни с Турция е спокойна.

Борисов успокоява: нулева миграция на нашата граница

Борисов успокоява: нулева миграция на нашата граница

Ердоган говорил само с Борисов, Тръмп, Меркел и Макрон за миграцията

При разговора беше отбелязано, че водещ приоритет на ЕК е да даде увереност на Гърция и България, че имат пълната подкрепа от институцията.

Изразена бе готовността Комисията да осигури допълнителна помощ на двете страни, включително чрез "Фронтекс" за граничните зони.

Борисов и фон дер Лайен разговаряха в навечерието на срещата на българския премиер с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара утре.

Българският премиер подчерта, че нито една страна не бива да бъде оставяна сама в подобна ситуация и възможно най-скоро трябва да й бъде оказана подкрепа.

Само с общи усилия и дипломация проблемът с миграцията може да бъде решен дългосрочно, заяви Борисов пред Урсула фон дер Лайен.

Борисов звънна на шефовете на ЕК и ЕС заради мигрантската криза в Турция
Обновена

Борисов звънна на шефовете на ЕК и ЕС заради мигрантската криза в Турция

Той призова ЕС за повече диалог с южната ни съседка