Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщават от Министерски съвет.

Двамата обсъдиха обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България. Премиерът Борисов и президента Ердоган се разбраха двамата да проведат среща в понеделник.

Жандармерия пази границата от бежанска вълна

Жандармерия пази границата от бежанска вълна

Борисов очаква среща с Ердоган

Борисов отбеляза, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и проявяваме разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години.

Премиерът беше категоричен, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа.

Българският министър-председател изрази увереност, че България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска.

Армията в готовност, спрени са две групи мигранти на границата

Армията в готовност, спрени са две групи мигранти на границата

Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Премиерът Борисов подчерта, че кризата в Сирия има само мирно политическо решение.

Той определи като ключово прилагането на споразумението ЕС - Турция. Според Борисов е от изключително значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. 

Премиерът заяви, че ще информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път.