В момента се провежда заседание на Северноатлантическия съвет за консултации с Турция по повод събитията в Сирия. Нашата страна е подктрепила консултациите.

Това заяви на извънредно правителствено заседание заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов по повод новините, че стотици мигранти са тръгнали от Турция към България и Гърция.

Премиерът Бойко Борисов отговори: "Ние подкрепяме, защото сме съседи, приятели, но е добре и преди военните действия да ни информират, това да се каже на Северноатлантическия съвет".

Мигранти в Турция се отправиха към границите с Гърция и България

Мигранти в Турция се отправиха към границите с Гърция и България

Сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци

Въпреки това той съобщи, че сега ще задействаме чл. 4 на НАТО за военната защита. "В петък приехме декларация на ЕС, с която осъдихме и призовахме да спрат веднага. Сега, когато гинат хора, знаехме какво ще се случи", добави премиерът.

Той каза, че очаква разговор лично с Ердоган в днешния ден.

Борисов съобщи каква е обстановката - На Одрин има данни за доста струпване на мигранти.

Ройтерс: Турция пак пуска бежанците към Европа

Ройтерс: Турция пак пуска бежанците към Европа

Промяна в политиката на Анкара

"Рано сутринта изпратихме и вече сме дислоцирали Жандармерията по границите. Подсилили сме максимално границата и морето, турските граничари се дръпнаха притеснително, да се надяваме, че са ги извели да ги спират по навътре в страната, виждате по островите в Гърция какво става", съобщи Борисов.

Той поръча на службите - армия, жандармерия, Гранична полиция да са на пост.