Групи мигранти в Турция са се отправили към границите ѝ с Гърция и България, съобщава "Ройтерс", след като високопоставено турско официално лице обяви по-рано, че Анкара повече няма да спазва споразумението с Европейския съюз от 2016 г. и повече няма да спира мигрантите и бежанците да се добират до Европа.

Късно вчера Турция обяви, че 33 турски войници са били убити при въздушен удар на сирийските правителствени сили в северозападната сирийска провинция Идлиб.

Ройтерс: Турция пак пуска бежанците към Европа

Ройтерс: Турция пак пуска бежанците към Европа

Промяна в политиката на Анкара

След това турският официален представител е заявил пред "Ройтерс", че на турските полицаи, бреговата охрана и граничарите е било наредено да не предприемат никакви действия срещу прекосяванията на границите от мигранти и бежанци, отправящи се към Европа в очакване на предстоящото пристигане на бежанци от Идлиб.

"Чухме за това по телевизията", отбеляза 16-годишният афганистански мигрант Сахин Небизаде, един от група мигранти, натъпкани в едно от трите таксита, които са били паркирани на магистрала в покрайнините на Истанбул.

Турция свика извънредно заседание на НАТО за ситуацията в Идлиб

Турция свика извънредно заседание на НАТО за ситуацията в Идлиб

След като 33-ма турски войници бяха убити там

"Живеем в Истанбул. Искаме да отидем до Одрин и след това към Гърция", каза Небизаде, преди такситата да се отправят към северозападната провинция Одрин и граничните пунктове с България и Гърция, 200 км западно от Истанбул.

Турция вече е домакин на около 3,7 милиона сирийски бежанци и повтори, че не може да се справя повече. В рамките на споразумението от 2016 г. Европейският съюз предостави милиарди евро помощ в замяна на това Анкара да се съгласи да ограничи притока на мигранти в Европа.

Русия: Турските войници бяха с "терористи", когато бяха ударени от сирийската армия

Русия: Турските войници бяха с "терористи", когато бяха ударени от сирийската армия

Турските войски действали заедно с "Хаят Тахрир ал Шам"

Тежестта на приютяването на бежанци "е твърде тежка, за да може да бъде понесена от която и да е отделна държава", изтъкна турският представител.

Проправителствената новинарска агенция "Демирорен" уточни, че е имало около 300 мигранти, включително жени и деца, в една група, която е пристигнала в Одрин през нощта и се отправи към границите на България и Гърция.

Сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци са били във въпросната група мигранти.

Хора на "Ройтерс" са видели мигранти да се събират днес в западния турски крайбрежен район Айвачък в провинция Чанаккале с цел да пътуват с лодка до гръцкия остров Лесбос.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно е заплашвал, че ще "отвори вратите" за мигрантите да се отправят към Европа. Правейки го сега може да вкара западните сили в конфликта във връзка с Идлиб. 

Турция мъсти с авиация в Сирия

Турция мъсти с авиация в Сирия

Най-малко 29 турски войници са загинали край Идлиб