Турските войници действаха в рамките на "бойните подразделения" на джихадистки екстремисти в провинция Идлиб, когато бяха ударени от въздуха от сирийските правителствени сили вчера. Това твърдят от военното министерство на Русия.

Въздушният удар е бил извършен, когато сирийската армия е отблъсквала мащабна офанзива от терористичната групировка "Хаят Тахрир ал Шам", която е филиал на терористичната групировка "Ал Кайда" в Сирия, в зоната за деескалация в Идлиб.

Турция мъсти с авиация в Сирия

Турция мъсти с авиация в Сирия

Най-малко 29 турски войници са загинали край Идлиб

"Турските военни сред бойните части на терористичните групировки попаднаха под обстрел от сирийските военни на 27 февруари в близост до град Бехун", уточняват от руското военно ведомство.

Най-малко 33-ма турски войници бяха убити при въздушен удар на силите на сирийския режим в Северозападна Сирия, обяви по-рано турски официален представител. Впоследствие Турция отвърна, удряйки обекти на сирийското правителство. 

Сирийските сили, подкрепяни от Русия, се опитват да отвоюват обратно провинция Идлиб от бунтовниците, които са подкрепяни от турски военни части. 

Държавната телевизия на Русия: Армията на Турция стреля по руски самолети в Идлиб

Държавната телевизия на Русия: Армията на Турция стреля по руски самолети в Идлиб

Както и по сирийски военни самолети

Руските военни уточниха, че руският център за помирение за Сирия е в постоянен контакт с Анкара, "редовно" изисква и получава данни за местонахождението на турските войски, разположени в близост до терористите.

Според данните, предоставени от Турция в Центъра за помирение, "нямаше части от турската армия в близост до град Бехун, нито е трябвало да бъдат там", твърдят руските военни.

Турция унищожи военен конвой край Идлиб

Турция унищожи военен конвой край Идлиб

Ракети паднали в Латакия

Трябва да се има предвид, че руските власти слагат под общия знаменател "терористи" всички неподвластни на сирийския режим бунтовници, без да правят разлика между по-умерената опозиция и радикалните джихадисти.