Руската държавна телевизия обяви, че турски военни специалисти в района на сирийската провинция Идлиб използват ракети, изстреляни с оръжия на рамо, за да се опитат да свалят руски и сирийски военни самолети, съобщава "Ройтерс".

Твърдението, излъчено по време на репортаж от Идлиб по телевизия "Россия 24", беше направено, след като официални представители на Турция и бунтовниците заявиха, че сирийските бунтовници, подкрепяни от турската армия, са превзели град Нейраб в Идлиб.

"Техни собствени и руски самолети спасяват живота на сирийските войници в буквален смисъл", се посочва в информацията на "Россия 24", като се допълва: "Сирийските и руските самолети спират бунтовниците отново и отново. Но небето над Идлиб също е опасно. Бунтовниците и турските специалисти активно използват преносими системи за противовъздушна отбрана."

Изтъква се също, че руските и сирийските самолети по тази причина са били принудени да предприемат контрамерки след извършването на бомбардировки срещу позиции на бунтовниците.