Около 13 000 мигранти са се събрали на турско-гръцката граница, след като по-рано Турция заплаши, че ще пусне милионите бежанци от страната да преминат в Европа, съобщиха в неделя информационни агенции.

"Хиляди мигранти, включително семейства с малки деца, преминават въпреки студена нощ границата между Турция и Гърция", се казва в съобщение на Международната организация за миграция.

"Амнести": България и Гърция длъжни да осигурят достъп на мигрантите

"Амнести": България и Гърция длъжни да осигурят достъп на мигрантите

По повод на усложнената обстановка с мигрантите в Турция

Американската агенция заяви, че нейният персонал следи движението на хора от Истанбул и предоставя хуманитарна помощ на най-уязвимите.

"До събота вечерта персоналът, работещ по 212-километровата граница между Турция и Гърция и в столицата, е наблюдавал най-малко 13 000 души, събрани на официалните гранични пунктове в Пазаркуле и Ипсала и множество неофициални гранични пунктове", се казва в съобщението.

Агенцията заяви, че е забелязала "групи от няколко десетки до повече от 3000 души".

ЕС подкрепя България и Гърция за мигрантите

ЕС подкрепя България и Гърция за мигрантите

Борисов успокои, че към България няма мигрантски натиск

Гърция обяви, че е решена да защити границите си.

Премиерът Бойко Борисов успокои, че по нашата граница е спокойно. А вицепремиерът и военен министър с хеликоптер прелетя над границата, за да се увери за обстановката.

На място беше и вътрешния министър Младен Маринов. Малко преди това бе обявено, че жандармерията е мобилизирана да опази границата ни от мигрантска вълна.

ЕС обяви, че подкрепя страните ни, но от "Амнести" настояха, че мигрантите имат право на достъп.