Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Борисов я информира за обсъдените по-рано днес въпроси между него и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Българският премиер призова ЕС да поддържа отворени каналите за комуникация с Турция и за повече диалог по проблемите, чиито решения могат да бъдат намерени със съвместни усилия и чрез диалог.

Обстановката в Турция не е спокойна, притеснен Младен Маринов

Обстановката в Турция не е спокойна, притеснен Младен Маринов

Засиленото полицейско присъствие остава на границата, докато е необходимо

Борисов заяви, че все повече се засилва усещането на южната ни съседка че трябва сама да се справя с огромния мигрантски проблем. Според него това не е в интерес на никого.

Българският министър-председател подчерта, че високо цени добросъседските отношения с Турция и изтъкна сътрудничеството на двете страни във връзка с опазването на българската граница, която е и външна граница на ЕС.

Мигранти в Турция се отправиха към границите с Гърция и България

Мигранти в Турция се отправиха към границите с Гърция и България

Сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци

Сигурността на външните граници има пряко отношение към общото ниво на сигурност на Европейския съюз. Това заяви министър-председателят по време на телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Премиерът изтъкна, че опазването на границите е сред основните приоритети на България и страната ни стриктно изпълнява своите ангажименти в тази посока. Българският министър председател открои сътрудничеството с турските ни партньори, които носят сериозна тежест по отношение на мигрантите.

Борисов отбеляза, че Турция се намира в трудна ситуация и е добре когато тази държава, а също така и целият регион усещат подкрепата на ЕС. Министър-председателят посочи, че България е за прилагането на общ европейски подход към управлението на миграцията. По думите на премиера е ключово да има стабилен баланс между солидарност и отговорност.