Българският пазар все по-малко зависи от изходите на преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром", тъй като все повече български потребители и търговци на природен газ са взели съдбата си в свои ръце и сами си организират доставките на природен газ".

Това заяви пред БНР Светослав Иванов - председател на Българската асоциация "Природен газ", във връзка с преговорите във Виена днес между "Булгаргаз" и "Газпром". 

Продължаваме да внасяме газ от Русия, но търсим и от Азербайджан

Продължаваме да внасяме газ от Русия, но търсим и от Азербайджан

България потребява приблизително 3 млрд. куб. м газ годишно

Според него потребителите в България трудно скъсват с регулирания пазар и излизат на борсата, за което има и психологическо обяснение. Причината е и заради много пропуски в правилата за съществуването ѝ.

"Българската газова борса стартира без цена на продукта, който се търгува на нея", посочи Иванов.

По думите му нито един от съществуващите газови хъбове в Европа не е в страна, която не е добре газифицирана. Той даде пример, че у нас едва 25% от българските общини имат достъп до газовата инфраструктура. В Холандия няма село, което да не е присъединено към газопреносната мрежа, уточни Иванов.

"Трябва да си зададем въпроса - след като българските политици са готови да окажат подкрепа за проект, който ще ни струва 3 млрд. лева, за да послужи за пренос на сравнително големи потоци природен газ, но през България, защо не си положат достатъчно усилия, да инвестират още малко пари, за да може съществена част от тези потоци да остават в България и да стигат до градове като Видин", коментира Иванов.

По думите му това може да стане с ясна държавна политика. В нея трябва да има ангажимент единственото газопреносно предприятие да изгражда така инфраструктура не само за пренос през България, но и за разпространение на газа и в България. 

"Газпром": България активно гради система за транспортиране на газ за "Турски поток"

"Газпром": България активно гради система за транспортиране на газ за "Турски поток"

Александър Новак е уверен, че България ще изпълни задълженията си