България потребява приблизително 3 млрд. куб. м газ годишно, като основната част се доставя от Русия. България ще продължи да внася газ от Русия, но е подписано и споразумение с Азербайджан за годишна доставка от 1 млрд. куб м. От юни 2019 г. до сега са получени над половин млрд. куб. м. втечнен газ. Това заяви пред bTV eнергийният министър Теменужка Петкова.

Тя заяви, че в момента текат преговори с руската "Газпром" за цената на газта. Очаква се до средата на февруари да бъде взето решение. Тя сподели, че страната ни работи добре с Русия, която ни има доверие

Българският пазар все по-независим от преговорите "Булгаргаз"-"Газпром"

Българският пазар все по-независим от преговорите "Булгаргаз"-"Газпром"

Българската газова борса стартира без цена на продукта

"До реализацията на проекта "Турски поток", България транзитираше през своята газопреносна структура около 17 млрд. куб. м. газ. От тях, 14 бяха за Турция, 2 за Гърция и 800 млн. за Северна Македония", обясни Петкова. С построяването на "Турски поток" България вече не транзитира тези количества. В парично изражение тази сума се равнява на 110 млн. долара на година, което е сериозна сума за българската икономика, допълни тя.

Докато "Турски поток" улеснява преносът на газ между Турция и Русия, "Балкански поток" представлява разширение на газопреносната мрежа от турско-българската граница до българо-сръбската. Той се строи с пари на "Булгартрансгаз" и инфраструктурата е българска собственост". При изпълнението на проекта "Балкански поток" са спазени всички европейски директиви. Освен това КЕВР е одобрила методиката за определяне на тарифите, обясни Петкова.

Също така налице е свободен капацитет на изхода за Сърбия, което означава близо 3 млрд. куб. м. газ, които могат да бъдат транспортирани по инфраструктурата.

Тя беше категорична, че проектът ще създаде възможност за гарантиране на енергийната сигурност на България.

Освен "Балкански поток", Теменужка Петкова изтъкна, че интерконекторът с Гърция ще стане факт до края на годината. Взето е и решение за изграждане на терминал за втечнен газ край Александропулис, както и поддържането на резерв между 300 и 500 млн. куб. м. от него.

Диверсификацията на природните ресурси - доставката на природния газ и свежото ядрено гориво е приоритет за България.

Тя се похвали, че след визитата си в САЩ е успяла да разговаря с редица представители на администрацията на президента Доналд Тръмп. Нашата делегация е обяснила защо е важно да се построи "Балкански поток" и защо трябва да се прави разлика между него и "Турски поток".

Относно строежа на АЕЦ "Белене" енергийният министърът отбеляза, че обвързващите оферти за строежа на атомната централа се очакват към края на месец май. Петкова бе категорична, че няма корупционни практики при процедурата по избора на стратегически строител.

Тя обясни, че по време на визитата на премиера Бойко Борисов при американския президент Тръмп са били определени важни теми, по които е стартирал процес по стратегически диалог. Една от темите е била именно енергетиката.

Затова и се очаква американски технически експерти да пристигнат у нас за втори път. При първото им посещение е бил даден достъп до редица централи, които да бъдат инспектирани, коментира Петкова.

"Очакваме през февруари да дойдат отново, като предстои да разберем причината за тяхната визита", допълни тя.

Министър Петкова заяви, че въглищните централи имат своята ключова роля в електроенергийната система на страната и подчерта, че България е заявила своето намерение да използва мощностите до 2030 г., с хоризонт до 2050 г.

Относно днешното изявление на президента Румен Радев, че той сваля политическото си доверие към правителството на Бойко Борисов енергийният министър заяви, че Българската конституция много ясно е определила кой дава и кой снема доверието от правителството - това са българските граждани. "Всички процеси по отношение на доверието преминават през избори. Това, което президентът заяви, мога да го определя като евтин пи-ар", каза Петкова.

Според нея засегнатите от президента теми, като водната криза, вноса на боклук, са теми, по които правителството работи сериозно.