България стана по-активна в изграждането на система за транспортиране на газ за "Турски поток" в страната си, заяви изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от "РИА Новости".

В началото на декември Владимир Путин обяви, че България умишлено забавя "Турския поток" на своята територия, очевидно под външен натиск.

Тогава Путин добави, че ако българите не искат да реализират проект за транспортиране на газ на своята територия, Русия ще намери други възможности за транзит на газ през Южна Европа.

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

И сърбите ще си имат "Балкански поток", уверен Борисов

На откриването откриването на "Турски поток" Борисов се срещна с Вучич, Путин, Ердоган

Руският посланик в България Анатолий Макаров обясни в средата на декември, че българският премиер Бойко Борисов му е обещал, че руският газ ще премине през България към Сърбия на 31 май 2020 г.

"Виждаме, че ... нашите български партньори в момента работят много по-интензивно от преди", коментира Милер.

Министърът на енергетиката Александър Новак изрази увереност, че България ще изпълни задълженията си в това отношение.

"Днес работата е в разгара си, в голям мащаб. Ние сме уверени, че българските колеги ще изпълнят задълженията си и ще изградят своята част".

Плевнелиев иска да се радваме за "Балкански поток" и САЩ да се радват с нас

Плевнелиев иска да се радваме за "Балкански поток" и САЩ да се радват с нас

С новата зелена сделка на Европа може АЕЦ, но ако стане на пазарен принцип

В същото време президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че строителството вече е завършено в страната му. "Ние построихме всичко, но все още чакаме българите да завършат газопровода в страната си".

България декларира, че строителството е в разгара си.

"България изгражда своята газоразпределителна мрежа. И колкото повече газ идва от Русия и Азербайджан, толкова повече можем да транспортираме по нашия газопровод през България. За това сме готови, ние го изграждаме", коментира българският премиер Бойко Борисов.

Хейл: В Америка сме оптимисти за бъдещето на България и за нашите отношения

Хейл: В Америка сме оптимисти за бъдещето на България и за нашите отношения

"САЩ са позитивна сила в Близкия изток, България е много важна страна за европейската стабилност и сигурност и за американската визия за бъдещето на Европа"