Трябва да се радваме за "Блакански поток" и САЩ като добри приятели трябва да се радват за нас. Американски дипломат може да допусне грешка с изказване, че не вижда защо според дипломата тръба, която минава през Европа е лоша, коментира пред БНТ президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев.

По думите му, американците са наши стратегически приятели и ако искат да ни помогнат, те трябва да подкрепят една историческа промяна. България за първи път в своята история направи дълбока реформа в енергийния сектор и газовия сектор.

Относно това, дали попадаме ли в санкции на САЩ, Плевнелиев обясни, че в "Южен поток" тръбите са били руски и Русия можела да ни прегази със своите тръби, но сега тръбите са наши.

Това не е само геополитически проект, но и пазарен проект, ние ще преценяваме каква газ да минава. Трябва да защитим своите интереси.

България строи тръби към всички съседи, може да купува и да продава от и на всички и създаваме газова борса, вече няма един монополист, добави той.

САЩ не одобряват втората линия на газопровода "Турски поток"

САЩ не одобряват втората линия на газопровода "Турски поток"

"Силата на България зависи от силата на нейната демокрация", каза Дейвид Хейл

Плевнелиев коментира и АЕЦ "Белене", той "винаги съм бил против АЕЦ "Белене", ако не се направи на пазарен принцип и ако се прави с държавни пари."

Но с новата зелена сделка на Европа и отварянето на нови пазари, електрически коли и за да затворим ТЕЦовете и изчистим въздуха ни трябва електричество и за да преминем към чиста енергия ние трябва да се откажем от въглищата, обясни той.

Копаем въглища с ниско качество, които замърсяват, България има амбицията да изчисти въздуха за децата си и да преквалифицира миньорите.

Българските политици трябва да са честни и да кажат, че с въглища не може и може АЕЦ и именно за това по-доброто решениено ако стане на пазарен принцип.

За напрежение в Близкия изток, то обясни, че за първи път се създава ситуация, в която сътрудниците и партньорите на САЩ не знаят какво се случва, САЩ не се консултира и правят едностранно каквото си искат. "Тръмп действа импулсивно, донякъде непрогнозируемо и това създава огромен проблем".

Не може просто така да решеиш да убиеш някакъв ирански генерал, при Обама е различно, защото Осама Бин Ладен е издирван и признат терорист.

Касем Солеймани не е присъствал сред имената на организаторите на атентата в Сарафово, Бургас обянси Плевнелиев и добяви, че е виждал документите и там има други имена.

Каним Русия, Китай и Южна Корея за преговори за АЕЦ "Белене"

Каним Русия, Китай и Южна Корея за преговори за АЕЦ "Белене"

Франция и САЩ са готови да се включат в оборудването

Припомняме, на 19 август 2019 г. изтече крайният срок за кандидатстването за стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене". Малко по-късно стана ясно, че руската държавна корпорация "Росатом" също е подала заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". До момента е предоставено заявление за стратегически инвеститор от китайската и корейската ядрена корпорация.

Процедурата беше публикувана на 22 май тази година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й е 12 месеца от датата на обявяване.

На 7 юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към строителството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. - в първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. Той бе вдигнат по време на третото правителство на Борисов.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

По време на посещението си у нас през май руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че руската страна има интерес към АЕЦ "Белене".

Проектът АЕЦ "Белене" приключи, категоричен Валентин Златев

Проектът АЕЦ "Белене" приключи, категоричен Валентин Златев

Акцизът върху горивата в България не е най-скъпият, увери той