Акцизът в България не е най-скъпият, той е на средно ниво, съгласуван е с предприсъединителните документи. България има може би най-евтините горива в ЕС. Това заяви бизнесменът Валентин Златев, който сега ръководи Надзорния съвет на "Лукойл" пред bTV.

Проектът АЕЦ "Белене" приключи. Сега се прави нов проект. Така лаконично бизнесменът Валентин Златев обобщи ситуацията покрай идеята за изграждане на втора атомна електроцентрала в България.

Златев: Язовир "Бебреш" е създаден за промишлени нужди, водата му не се пречиства
Обновена

Златев: Язовир "Бебреш" е създаден за промишлени нужди, водата му не се пречиства

Кой е унищожил сондажите за питейна вода на Ботевград, пита той

Той каза, че преди е давал консултации и по този проект, но сега е председател на Надзорния съвет на "Лукойл" - оглавява колективния орган в компанията, ежедневно следи ситуацията. 

Марешки: Цинично е Валентин Златев да говори за цената на горивата

Марешки: Цинично е Валентин Златев да говори за цената на горивата

Правителството няма да се срути, ако и Каракачанов напусне, смята лидерът на "Воля"

"Занимавам се единствено и само с "Лукойл", останалия бизнес се ръководи от моя баща, който е на 83 г., има силата и здравето да го прави, обясни Валентин Златев. 

Ако искаме АЕЦ "Белене" да се случи като проект, той ще започне на нова основа и нови условия - цена, изграждане и т.н., поясни бизнесменът. 

Каним Русия, Китай и Южна Корея за преговори за АЕЦ "Белене"

Каним Русия, Китай и Южна Корея за преговори за АЕЦ "Белене"

Франция и САЩ са готови да се включат в оборудването

Припомняме, на 19 август 2019 г. изтече крайният срок за кандидатстването за стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене". Малко по-късно стана ясно, че руската държавна корпорация "Росатом" също е подала заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". До момента е предоставено заявление за стратегически инвеститор от китайската и корейската ядрена корпорация.

Процедурата беше публикувана на 22 май тази година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й е 12 месеца от датата на обявяване.

На 7 юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. - в първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. Той бе вдигнат по време на третото правителство на Борисов.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

По време на посещението си у нас през май руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че руската страна има интерес към АЕЦ "Белене".

АЕЦ "Белене" не е нужен на енергийната ни система, смята Иван Хиновски

АЕЦ "Белене" не е нужен на енергийната ни система, смята Иван Хиновски

Според Атанас Тасев няма безрисков проект

Връзка между бизнес и политика трябва да бъде на принципна основа, не бива политиците да са бизнесмени и обратното, заяви Златев и обясни, че не е помагал на политици, но са му искали помощ.

Относно старо изказване на премиера Бойко Борисов, че Валентин Златев лъже на карти и за това той не играе, бизнесменът заяви, че тогава отговорил още тогава. "Да се научи по-добре да играе карти. Не бих седнал с него да играя карти, защото той е човек, който не обича да ...", не довърши фразата си Златев.

Има разлика между "Турски" и "Балкански поток". Нека изчакаме срещата, премиерът Борисов ще ни информира. Вярвайки на премиера Борисов, той е летял 45 мин. над трасе, което е било построено, заяви Златев за споровете с руската страна, че България изостава по този проект.

Припомняме, днес в Турция предстои среща между премиера Бойко Борисов, руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Ердоган за предстоящото пускане на газопровода "Турски поток".

Не мога да знам каква е позицията на САЩ, чета от пресата, че има наложена санкция, отговори Златев на въпрос има ли санкции и за "Турски поток". 

Центърът на Цветанов скочи срещу "Турски поток" и АЕЦ "Белене" заради зависимостта от Русия

Центърът на Цветанов скочи срещу "Турски поток" и АЕЦ "Белене" заради зависимостта от Русия

Цветанов все по-настоятелно се опълчва на Борисов