Преговаряме с Русия за строежа на АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в ресорната комисия.

Тя обясни, че компаниите, към които ще отправим искане за старт на преговорите, са руската "Росатом", Китайската "СиЕнЕнСи", Корейската хидроатомна корпорация, френската "Фраматом", както и американската "Дженерал електрик". Те са избрани заради високия им кредитен рейтинг. До края на януари ще бъдат изпратени покани на компаниите от "кратия списък" за подаване на обвързващи оферти.

Компаниите "Фраматом" и "Дженерал Електрик" са заявили интерес за участие в проекта чрез доставка на оборудване - "Фраматом" като доставчик на системи за безопасност, а "Дженерал Електрик" - като проектант и доставчик на различни пакети, включително основно оборудване на турбинна зала, както и на компресорите, трансформаторите и евакуационно оборудване. Двете фирми предлагат и да осигурят финансиране за системите, които ще доставят.

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"
Обновена

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"

Скептицизмът е разсеян според Теменужка Петкова

Ще се опитаме да имаме около 30-34% от АЕЦ "Белене", стана ясно още от думите на Петкова. Тя каза, че реализацията на проекта ще гарантира енергийната сигурност не само на страната ни, но и на целия регион. Според прогнозата на енергийния министър до май може да имаме обвързващи оферти. България ще има блокираща квота, успокои тя.

Припомняме, на 22 май в Официален вестник на Европейския съюз беше публикувана процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". В рамките на обявения срок 13 кандидата подадоха заявления. Седем от компаниите заявиха интерес да участват като стратегически инвеститор в проекта.

На 7 юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Проектът АЕЦ "Белене" е важен за целия регион, убедена Петкова

Проектът АЕЦ "Белене" е важен за целия регион, убедена Петкова

Тя представи процедурата пред потенциални инвеститори

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ "Белене"

Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ "Белене"

Към момента интерес са заявили корейска, китайска и руска компании