Министър Петкова представи процедурата за АЕЦ "Белене" пред потенциални инвеститори. Това стана в рамките на международната конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност", която се провежда във Варна.

Енергийният министър разговаря с Бернард Фонтана - главвен изпълнителен директор на "Фраматом", която е една от компаниите, проявяващи интерес към участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Петкова представи пред Фонтана основните моменти от процедурата и подчерта, че проектът ще се реализира на пазарен принцип, без преференциални договори за изкупуване на произведената електроенергия и без държавни гаранции.

Поканите за АЕЦ "Белене" са изпратени до потенциалните инвеститори

Поканите за АЕЦ "Белене" са изпратени до потенциалните инвеститори

Правителството ще развива ядрената енергетика, увери енергийният министър

Тя посочи, че след като изтече срокът за подаване на заявления за участие, ще бъде изготвена кратка листа на кандидатите, към които Министерството на енергетиката ще се обърне с покана да подадат оферти.

Според Петкова проектът АЕЦ "Белене" е важен не само за България, но и за целия регион. Тя изтъкна пред Фонтана, че в момента се търси и възможност за участие на Северна Македония, Сърбия и Черна гора в проекта.

По-рано днес енергийният министър разговаря и с представители на китайската национална ядрена корпорация CNNC и "Росатом", които също проявяват интерес към участие в процедурата.

Теменужка Петкова вгради проекта "Белене" в борбата с климатичните промени

Теменужка Петкова вгради проекта "Белене" в борбата с климатичните промени

Настоява за плавен преход към нисковъглеродната икономика