Страните от Югоизточна Европа са изправени пред сериозни предизвикателства, които изискват строителството на нисковъглеродни базови мощности заради борбата с климатичните промени и нарастващото търсене на електроенергия. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща на върха, посветена на енергийната сигурност в региона, която се проведе в Белград. Като възможно решение на проблема тя определи проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Енергийният министър посочи, че проектът за нова ядрена мощност може да играе ключова роля за енергийната сигурност в региона, както и за повишаване на конкурентоспособността и икономическото му развитие. Тя подчерта, че преходът към нисковъглеродна икономика трябва да бъде плавен и да бъдат отчетени националните специфики на държавите членки, както и правото им сами да определят своя енергиен микс.

Петкова напомни и че постигането на енергийна сигурност в региона на Западните Балкани е бил един от основните акценти по време на първото българско председателство на Съвета на ЕС.

Единствено чрез сътрудничество между страните от региона ще успеем да постигнем реална диверсификация, категорична бе тя.

За 90 дни търсят стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"

За 90 дни търсят стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"

Процедурата трябва да приключи до 12 месеца от днес

Според нея, за да се постигне тази цел, е необходимо да се изгради липсващата инфраструктура, както в сферата на природния газ, така и в областта на електроенергетиката. В тази връзка Петкова запозна участниците с разработваната от българската страна концепция за изграждане на европейски газоразпределителен център "Балкан".

Създаването на газов хъб предвижда чрез изграждане на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните членки в региона, а чрез тях - и със страните от Централна и Западна Европа, обясни министърът.

Относно газовата връзка България-Сърбия Петкова посочи, че проектът е включен от ЕК в списъка с проекти от общ интерес на ЕС. Българският министър припомни също, че на 22 май бе даден старт на изграждането на интерконектора между Гърция и България. Тя съобщи и намерението на българската страна да участва като акционер в терминала за втечнен природен газ край Александруполис.

По нейни думи успешната реализация на тези газови проекти още към 2020 г. ще осигури диверсификация и сигурност на енергийните доставки за България и за региона на Югоизточна Европа.

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

"АЕЦ "Белене" няма да бъде построена, но може да откраднат пари, предупреждава евродепутатът