България, Сърбия и Унгария развиват сътрудничеството си при пренос на природния газ и гарантират енергийната сигурност в региона.
Това стана ясно по време на среща на българския енергиен министър Теменужка Петкова, сръбския министър на енергетиката и минното дело на Република Сърбия, Александър Антич и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

Основна тема по време на разговорите бе реализацията на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка България-Сърбия. Министрите Петкова и Антич подчертаха, че ще бъдат предприети всички необходими мерки, така че проектът да се финализира и интерконекторът да се въведе в експлоатация до 2022 г.

Пет държави имат интерес към интерконектора Гърция-България

Пет държави имат интерес към интерконектора Гърция-България

В началото на април ще бъде стартирана и основната поръчка

На 17-ти май, в рамките на срещата на върха ЕС - Западни Балкани бе подписана съвместна декларация за ускоряване изграждането на междусистемна газова връзка България-Сърбия.

България декларира намерението си да определи, със съгласието на ЕК, оператора на преносна система "Булгартрансгаз" ЕАД за организатор на проекта и оператор на бъдещия газопровод на българска територия. Целта е да се интегрира проекта в съществуващата газопреносна мрежа на страната.

През месец май т.г. започна изпълнението на проекта "Техническа помощ за подготвителни дейности до началото на строителството на междусистемна газова връзка България-Сърбия". Той се изгражда по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Крайният резултат от проекта ще бъде издаването на разрешително за строеж. Заложеният бюджет е в размер на 6 млн. евро. От Министерството на енергетиката предлага "Булгартрансгаз" да бъде включен като бенефициент по програмата.