Рисков или нискорисков проект е АЕЦ "Белене" спориха в студиото на БНТ двама енергийни експерти. Според Иван Хиновски новата централа е рисков проект, който не е нужен на нашата енергийна система. "АЕЦ "Белене" ще окаже тежко въздействие върху бюджета на държавата, допълни Иван Хиновски.

На друго мнение е проф. Атанас Тасев, който признава, че няма безрискови проекти, но този риск е управляем. Ако не действаме проактивно, ние наистина ще останем без ток, смята той.

С пет компании за реализация на проекта АЕЦ "Белене" ще преговаря страната ни. Три от тях са заявили желание да бъдат стратегически инвеститори, а другите две са готови да доставят оборудване - турбини и системи за сигурност. Това стана ясно от думите на енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Иван Хиновски пред обществената телевизия.

На около 2 млрд. и 300 млн. лв. се оценява участието на България. Може да имаме съществен дял в бъдещата компания, обясни проф. Тасев.

По думите му проектът трябва да се състои, но страната ни да реши въпроса за баланса, тоест да развием и помпените мощности на системата.

Компаниите, които искат да бъдат инвеститори, са имиджови в света, но подходът за избора им е грешен, смята Хиновски. 

US посланикът: Американски експерти идват за „Белене”

US посланикът: Американски експерти идват за „Белене”

Новият посланик очерта целите си през следващите 3 години

"Не може България да води преговори с 5 компании, в същото време да се загърбва стратегическия партньор. Водещата компания ще бъде "Росатом" и тя трябва да си избира инвеститори", допълни Хиновски.

Според проф. Атанас Тасев е необходимо разширяване на водните централи като енергийни източници

АЕЦ "Белене" няма да се реализира, смята проф. Касчиев

АЕЦ "Белене" няма да се реализира, смята проф. Касчиев

Управляващите нямали "хал хабер" от ядрени рискове

Припомняме, на 19 август 2019 г. изтече крайният срок за кандидатстването за стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене". Малко по-късно стана ясно, че руската държавна корпорация "Росатом" също е подала заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". До момента е предоставено заявление за стратегически инвеститор от китайската и корейската ядрена корпорация.

Процедурата беше публикувана на 22 май тази година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й е 12 месеца от датата на обявяване.

На 7 юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. - в първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. Той бе вдигнат по време на третото правителство на Борисов.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

По време на посещението си у нас през май руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че руската страна има интерес към АЕЦ "Белене".