Язовир "Бебреш" е създаден за промишлени нужди. За снабдяване на населението на Ботевград с питейна вода е имало 23 сондажа. Нито един от тях  не работи. Странно се оказва, че язовир "Бебреш", построен през 1987 г. за промишлеността, е единственият източник за вода в Ботевград.

Това заяви пред bTV бизнесменът Валентин Златев, чийто баща е собственик на ВЕЦ "Бебреш" и имаше обвинения в общественото пространство, че този ВЕЦ източва водата на язовира.

Водата от язовир "Бебреш" се подава към населението без да е пречиствана и това е престъпление. Последно 27 юни 2019 г. е установено това, заяви Златев. Разтворът, с който машините чистят магистралата от снега, тече в язовир "Бебреш", увери той. 

Проектът АЕЦ "Белене" приключи, категоричен Валентин Златев

Проектът АЕЦ "Белене" приключи, категоричен Валентин Златев

Акцизът върху горивата в България не е най-скъпият, увери той

Той запита кой и кога е решил да унищожи източниците за питейна вода на Ботевград и защо е спряна работата на лицензираните от държавата водохващания.

Относно твърденията, че ВЕЦ "Бебреш" е причина за намаления обем на язовир "Бебреш", Златев заяви, че е смешно да се твърди, че един язовир може да се източи за 14 дни. 

Ако ВЕЦ-ът спре, той е толкова незначително малък като 150 - 200 хил. лв. годишно. Не е това кризата. Мисля, че някой умишлено ползва този ВЕЦ, за да отклони вниманието, заяви Златев.

Спецпрокуратурата се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

Спецпрокуратурата се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

Възложена е проверка на ДАНС

ВЕЦ-ът не работи последните 15 месеца, защото няма вода в язовир "Бебреш", каза Златев.

"ВЕЦ-ът е построен със законни средства, занимава се баща ми, той е проверяван многократно. Там всичко е кристално ясно. Това е малка ВЕЦ, по-малко от 1 мегават. Няма нито сериозно производство на ток, нито инвестиция, която да установи 1 млн. (лева - б.р.). Фирмата е "Агроинженеринг", дъщерна на "Агрохолд", собственик на моя баща, каза Златев.

В студиото стана ясна и препирнята между кмета на Ботевград Иван Гавалюгов и бизнесмена Валентин Златев, който обясни, че Върховният административен съд (ВАС) е отстранил кмета за конфликт на интереси, а Общинската избирателна комисия тълкувала решение на ВАС.

Общината е заплатила на съдружника на Иван Гавалюгов 25 000 лв., за да отразява дейността на кмета Иван Гавалюгов. Той притежава медиите, цялата власт, която използва за своя бизнес, каза Златев по адрес на кмета на Ботевград. 

Кметът на Ботевград: Ситуацията с язовир "Бебреш" не е безопасна 

Кметът на Ботевград: Ситуацията с язовир "Бебреш" не е безопасна 

Сигналната лампа светнала много по-рано

Златев представи и чертеж на алтернативен водопровод, който да снабдява града с вода от язовира, но тя да се пречиства. Няколко пъти беше чупен, последния път бе взривен водомера на водопровода, каза Златев.

От 2016 г. тръбата, по която Ботевград може да получава вода, не функционира и има 8 нелегални врязвания. Никой не отчита колко вода има, каза Златев.

През 2017 г. има 17 незаконни байпасни връзки за водовземане (от язовира - б.р.) и е в разрез с разрешителното и "Напоителни системи" не контролират, каза Валентин Златев. Ботевград ползва вода и 4 г. ВиК "Бебреш" не е имало договор. ВиК "Бебреш" дължи на държавата вода, каза Златев. 

Борисов се разпореди да не се допуска водна криза и в Ботевград

Борисов се разпореди да не се допуска водна криза и в Ботевград

Нямало непосредствена опасност от режим на водата в старопланинското градче

"Къде е водата на язовир Бебреш, къде са парите, които се събират от населението на Ботевград, а постъпват на друго място", запита Златев.

"На територията на Ботевград действа организирана престъпна група (ОПГ), събира от населението вода за 9 млн., плаща на държавата за 2 и останалите пари са присвоени. Образувани са две наказателни дела, установили изтичване на пари в брой, на фиктивни договори и неправомерно изразходвани пари и облагодетелстване", заяви Златев.

Ще се допусне ли всяване на паника в Ботевград, ще се допусне ли една кражба и ще се допусне ли обществеността да бъде лъгана, запита реторично бизнесменът.

Г-н Иван Гавалюгов през цялото време е знаел за нередностите в Ботевград, каза Златев. Само човек с дълбок интелектуален потенциал може да каже такова нещо - че Правец е частен град, допълни Златев.