"Съвършено очевидно турският президент Реджеп Тайип Ердоган експлоатира съдбата на хората за постигане на политически цели". Toва заяви в сутрешния блок на БНТ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения за ситуацията с мигрантската криза. 

Той посочи, че в ситуация на такава криза диалогът (в такъв формат) с Турция и Гърция е нещо, с което кризата не може да бъде решена. По думите му потокът бежанци се контолира като мащаб и като посока, но акцентите и посоките на посланията са различни. Всичко това е реакция на кризата - този диалог решава криза, но не решава проблема, а той остава, акцентира Кючуков. 

Ердоган след срещата с Борисов: България трябва да е пример за ЕС

Ердоган след срещата с Борисов: България трябва да е пример за ЕС

Борисов благодари, че Турция спазва ангажимента си за българската граница…

Според него решаването на проблема включва две задължителни условия - ликвидиране на остатъците от Ислямска държава на териториите на Сирия и прекратяване на гражданската война в Сирия.

Политологът Явор Сидеров, който също беше в студиото, акцентира на рязкото разграничение, което турският президент постави между отношенията си към ЕС и към България. Отношението на Ердоган спрямо ЕС цели да постави едни турски много отдавнашни недоволства на масата. Не може да се отрече обаче, че от всички си съседи Турция, тя има най-малко проблеми с България, изтъкна политологът.

По думите на Явор Сидеров Турция носи на гърба си голям товар. Въпросът е не само е в парите, а в поддържане на отворените канали за политическия диалог, защото без да се изкорени причината за това движение, кризата няма да има никакво разрешение.

"Ако не спрем войната, има 6 милиона бежанци по различни оценки. Това, което им предлагат в момента, е да живеят в лагери, но те не искат", включи се Кючуков. 

Политологът се съгласи с думите на директора на Института за икономика и международни отношения, че ситуацията в региона е напрегната и ескалира, защото са се събрали 45 000 души на полето. Според Явор Сидеров смъртта на мигрант допълнително натяга положението, което е доказателство, че турският президент не иска да се срещне с гръцкия премиер.

Явор Сидеров изтъкна, че кризата не може да бъде разрешена без политически диалог на най-високо ниво между ЕС и Труция. "Наистина ЕС не съумя за последните 5 години да изгради единна миграционна политика, която да включва по някакъв начин предотвратяването на тези кризи. Това е един голям дефицит и действително Ердоган използва това за постигането на своите политически цели, които надхвърлят конкретните измерения на кризата", каза политологът.

Според Любомир Кючуков големият проблем е, че България реагира едва по време на криза. Какво правим преди кризата, запита той. За 4 години след споразумението с Турция, не решихме нито един от въпросите - нито проблема за умиротворяване на Сирия, нито проблема спрямо бежанците и мигрантите, призна дипломатът.

По думите му Ердоган използва целенасочено хората и техните съдби за политически натиск. "Това, което той търси в момента е натиск върху Европа спрямо Русия. Виждаме, че към момента него Европа не го интересува, защото тази среща се очертаваше като четиристранна след два дни между Макрон, Меркел, Путин и Ердоган най-вероятно ще се състои без Макрон и Меркел", смята Кючуков.

Кючуков смята, че по-скоро такава среща няма да има, но това, което Турция и Русия постигнаха е изолацията на всички фактори в Близкия изток, представлявайки и покривайки всички интереси на терена. "В момента, в който те изолираха всички останали на преден план излязоха противоречията между тях самите. За това проблемът се решава между Турция и Русия без участието на ЕС", анализира той.

Политологът добави, че ситуацията в Сирия не може да бъде решена единствено от Русия и Турция, защото и едните, и другите имат играчи на терена. "ЕС трябваше да бъде много по-активен, защото няма играч на терена. Би трябвало това, което интересува ЕС и това, за което той да се бори систематично в последните години е приключване на конфликта, намаляване на бежанските потоци, организирането на операции за връщането на хората по родните и места и намаляване на напрежението в целия регион", каза Явор Сидеров. Това обаче ЕС не може да направи Европейският съюз в последните 5 години.

Нужно е напрежението да не ескалира на терен и да не стане конфликт между Русия и Турция, заяви Любомир Кючуков. Политологът Явор Сидеров допълни, че е важна двустранната дипломацията между две страни с противоположни позиции.