"След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" за още десет години". Това каза премиерът Бойко Борисов при срещата си с изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

Премиерът поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

На 7 декември 2020 г. Започнаха проучвания на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй" след като през февруари 2020 г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

АБВ за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ – на гола поляна чифте реактори

АБВ за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ – на гола поляна чифте реактори

Те искат и оставката на Теменужка Петкова

Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ "Белене", да се използва за нова мощност на "Козлодуй".

За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй" по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

По думите на Борисов платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ "Белене", ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй".

"Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството", каза премиерът.

Целта е да се редуцират емисиите от парникови газове и да се намали зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

Валентин Николов: Информирали сме и ЕК за новия блок на АЕЦ "Козлодуй"

Валентин Николов: Информирали сме и ЕК за новия блок на АЕЦ "Козлодуй"

Проектът имал предимство пред АЕЦ "Белене"

По време на онлайн церемонията по случай присъединяването на България към Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) българският екип на Агенцията за ядрена енергия и премиерът Борисов получиха поздравления от генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Генералният секретар на ОИСР изтъкна, че България е активен участник в глобалната сцена на ядрената енергия. Присъединяването на страната ни към Агенцията потвърждава усилията за прилагане на най-високи стандарти в политиките и програмите за ядрена енергия.

"Това потвърждава, че Вие споделяте ценностите на членството в Агенцията, отговаряйки на нарастващите енергийни нужди като същевременно гарантирате сигурност и безопасност в разрешаването на проблема с измененията на климата", изтъкна Анхел Гурия.

Членството на България в АЯЕ е от полза за всички страни и Агенцията ще се възползва от богатия опит на България, като същевременно страната ни ще може да получи допълнителни идеи от дейностите на Агенцията и огромната мрежа от международни специалисти, смята генералният секретар на ОИСР.

Петкова: Обсъждаме със САЩ диверсификацията на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Петкова: Обсъждаме със САЩ диверсификацията на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

В срещата участва и посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа

Премиерът Борисов изрази благодарност за приятелството на ОИСР, за тяхната експертност и добронамереност към България и посочи, че днешното събитие е и точна оценка за огромната свършена работа. България става 34-ата страна членка на Агенцията за ядрена енергия, в рамките на която участват държавите, опериращи почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света.

"България разчита на ядрените си мощности, даде пример как се извеждат четири реактора от експлоатация, как се съхранява отработено ядрено гориво и в момента сме в усилено развитие на проекта за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", добави премиерът Бойко Борисов.

На онлайн срещата присъстваше и енергийния министър Теменужка Петкова. По думите й приемането на България като пълноправен член на АЯЕ към ОИСР е доказателство, че българската енергетика прилага най-високи стандарти за безопасност.

По думите й изпълнението на целите на Европейския съюз за беземисионно производство на енергия към 2050 година е неизпълнимо без участието и на ядрената енергия. "България е готова да даде своя принос в съвместната работа с Агенцията за ядрена енергия", категорична беше Петкова.

Генералният директор на АЯЕ Уилям Магууд също поздрави България за присъединяването й към Агенцията и изрази очакване за съвместна работа по широк кръг от въпроси.

"Росатом" ще модернизира пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

"Росатом" ще модернизира пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главният конструктор и научният ръководител на проекта разработват документацията