"Росатом" ще модернизира пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от АЕЦ "Козлодуй".

Договорът за модернизация на апаратурата за контрол на неутронния поток (АКНП) бе подписан от АЕЦ "Козлодуй" и Електроенергийното подразделение на руската корпорация "Росатом" - АО "Русатом Сервис" след открит търг, обявен през септември 2019 година.

Тази апаратура има решаваща роля за безопасността на АЕЦ и е предназначена за работа в системата за управление и защита (СУЗ) на водно - водния енергиен реактор.

При подготовката на работната и техническа документация ще участват главният конструктор на реакторните инсталации на АЕЦ "Козлодуй" - "ОКБ ГИДРОПРЕСС" и научният ръководител на проекта - изследователският център "Курчатовски институт". Производител на основното оборудване ще бъде руската компания "СНИИП - Систематом", която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти. 

АЕЦ "Козлодуй" приключва 2019 г. с производствен рекорд

АЕЦ "Козлодуй" приключва 2019 г. с производствен рекорд

Атомната централа е произвела 16 315 212 МWh електроенергия

Сред проектите, реализирани от "Русатом Сервис" за АЕЦ "Козлодуй", е и удължаването на срока на експлоатация на Пети и Шести енергоблок.

Руската компанията предоставя на чуждестранните АЕЦ с реактори ВВЕР пълен набор от услуги и доставки. Тя е главен изпълнител на дейностите по удължаване на срока на експлоатация, извършване на планови ремонти и модернизация на оборудването на АЕЦ с ВВЕР. 

Цацаров нареди разследване на инцидента в АЕЦ "Козлодуй"

Цацаров нареди разследване на инцидента в АЕЦ "Козлодуй"

Разследването се поема от Националната следствена служба