АБВ се противопоставят на това България да бъде опитното поле и всички ние да бъдем "опитните зайци за тестване на една нова, недоказана технология". Позицията на партията за проекта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" изказа Любомира Ганчева и го определи като "на гола поляна чифте реактори".

АБВ системно се противопоставят през последните години срещу безпринципното, непоследователно, некомпетентно и некадърно действие на правителството в сектор "Енергетика".

От АБВ обясниха: Тези реактори не са мобилни, а са модулни. Въпреки че се говори за тях като най-хубавото на света, всъщност били в един начален етап на проучване на технологията в САЩ, които пък още през 1979 г. зарязали експлоатацията на ядрени централи.

Според АБВ проектът за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" в "този нелеп вид", ще му бъдат необходими минимум 11-12 години, за да стигне до нивото на АЕЦ "Белене". Не трябва да се гледа на седми блок като конкурент на АЕЦ "Белене", призова Любомира Ганчева.

България трябва да започне да се управлява както трябва, стига вече гербери и теменужки, настоя Ганчева, според която страната ни добре може да управлява проектите си, стига да няма вредни хора, които да пречат и да всяват смут.

Енергетиката в България трябва да започне да се управлява от енергийни експерти. Нужно е да се направи план за климата и енергетиката, за да не пропуснем Зелената сделка.

Протестиращи пак блокираха столичния булевард "Цар Освободител"

Протестиращи пак блокираха столичния булевард "Цар Освободител"

В навечерието на поредното народно въстание

В стотния ден на протести АБВ продължават да настояват за оставката на правителството и за оставката на Теменужка Петкова, защото тя е вредна за България.

Относно промените в пенсионната и социалната политика, Румен Петков коментира, че трябва да е ясно, че социалното законодателство е едни от най-ярките примери за безхаберието на ГЕРБ. Правителството разхожда средствата по един безумен начин, а ефектите от това са, че над 1 млн. български пенсионери ще получават еднаква пенсия - минималната от 300 лева.

С промените в пенсионната и социалната сфера се обезсмисля основната логика - пенсията да зависи от годините стаж и размера на осигуровките. С новите правила пенсионната система става по-неефективна, отколкото в последните 10 години, посочи Румен Петков.

Видимо пенсионерите обедняват, а опитите да бъдат замеряни с числа не може да замени празнотата в хладилниците и невъзможността да водят нормален начин на живот. Пенсионната система става непривлекателна и не може да осигури еднакъв заместващ доход на хората, подчерта Петков.

АБВ смятат, че има алтернатива за финансово-пенсионния модел и трябва да се направи всичко възможно да не се позволи да се съсипе и пенсионната система на България.

Измитането на правителството и на главния прокурор са инструмент да си създадем условия за по-добър живот, но ако не го направим влизаме в серия от катаклизми, от които няма излизане, категоричен бе Петков.

АБВ ще потърсят среща със синдикалните организации и работодателските организации по темата. Мълчанието съсипва трудещите се, завърши Петков.

Напредналата възраст и напрегнатата ми нервна система не ми позволиха да следя с необходимото внимание дебата за оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Така лидерът на АБВ Румен Петков коментира вчерашните дебати в парламента за оставката на парламентарния шеф.

По думите му всички, които пуснат глас за "ограда и паспорти", гласуват за "онова" от Кърджали. Тя е еталон на чистота, тя е талон на почтеност и това българите трябва да го видят, иронизира Петков.

Вчерашният дебат беше еманация на нищожеството в името на вкопчването в стола, в името на страха на Борисов от служебно правителство - тези хора са готови на всичко. Явлението "Караянчева" не мога да го коментирам, аз не знам близките на "онова" от Кърджали как приемат всичко това, коментира Петков.

Един човек да показва такова безочие към близките си, но "това" от Кърджали не си дава сметка, че има утре, че трябва да гледа близките в очите и не знам как, каза още лидерът на АБВ.