"Национална електрическа компания" ЕАД ще продаде на АЕЦ "Козлодуй" част от наличното оборудване на площадка "Белене", решиха министрите от кабинета "Борисов-3" на днешното си редовно заседание.

От правителствения пресцентър веднага уточняват, че става въпрос за филтри, вентилатори и други детайли, които са от съществено значение за изпълнение на програмите за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Те влияят и за увеличаване на мощността на реакторната установка до 104%. Стойността на предвиденото за продажба оборудване е близо 2.8 млн. лв. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества.

От МС обосновават правото на подобна сделка с Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се определя от независим оценител, след прието решение на Министерския съвет.

За удължаване на експлоатационния срок на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй са нужни резервни части за ремонт или доставка на ново оборудване с цел поддържане в изправно състояние на съоръженията.

Наличното на площадката на АЕЦ "Белене" оборудване е аналогично с проектно-монтираното в АЕЦ "Козлодуй". То позволява взаимната им замяна, уверяват от МС.

Според изчисленията на правителството използването на аналогично оборудване от площадката на АЕЦ "Белене" ще спести на АЕЦ "Козлодуй" време и разходи за допълнителни изследвания и проекти за адаптиране към съществуващите системи.

Припомняме, на 7-ми юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. - първият кабинет "Борисов" с мнозинството на партия ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

БАН публикува доклада си в началото на 2017 година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

През март Румен Овчаров от БСП обясни, че инвеститорът е предопределен и той ще има политически, а не икономически интерес.

На 22 май 2019 г. бе обявен 90-дневен срок за търсене на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

На 12 юни от "Демократична България" изразиха опасение, че се готвят държавни гаранции за строеж на АЕЦ "Белене", независимо, че при размразяването на проекта бе обявено, че няма да има държавна гаранция за строежа на атомната електроцентрала. Проектът е икономически, сеизмично и екологично опасен, предупреди Атанасов. "Явно има договорки, които не са публично известни", смята лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.