Служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни двамата от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) - Митко Симеонов и Велина Бурска.

На специална среща, насрочена за днес и излъчвана онлайн, бяха поканени те и бившият председател на Надзорния съвет Стамен Янев. От тримата на срещата се яви единствено Янев, чието изслушване продължи малко над половин час. 

Икономическият министър привиква поотделно членовете на Надзора на ББР

Икономическият министър привиква поотделно членовете на Надзора на ББР

Срещата-разговор ще се излъчва и през фейсбук и ютуб

В Края на срещата, която бе излъчвана на живо, министър Кирил Петков съобщи решението си за уволнението на Симеонов и Бурска. Освен това съобщи и за нов ред на отпускане на кредити от ББР: "Внесохме в Българската народна банка (БНБ) нов устав, по силата на който ББР ще може да отпуска 5 милиона лева максимален кредит", каза Петков.

"Независимо кой е на моето място, трябва да следим, ако някой някога реши да вдигне този лимит. Пълно безобразие е - хората, които са сложени да пазят публичния интерес, освен Вие (визира Янев - бел. Ред), не пожелаха да дойдат. Това е липса на прозрачност", заяви служебният министър на икономиката.

Сменят състава на одитния комитет на ББР

Сменят състава на одитния комитет на ББР

С решение на министъра на икономиката

"Просто нямам избор. От днес аз ще дам нареждания за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска. Това означава че след днешна дата, дори преди да бъде вписано в Търговския регистър, ако направят действие (визира членовете на Надзорния съвет - бел. ред.), подобно на тези, които са били извършени, ще носят съдебна отговорност", отсече Петков.

Главата на икономическото ведомство предложи нови двама членове на надзора на ББР. Първият е Васил Щомов, завършил MIT в САЩ, работил за една от най-големите консултантски компании в световен мащаб и бивш инвестиционен банкер в Ню Йорк.

"Човек с абсолютно прозрачно минало и готов да направи от тази банка такава, че не само да знаем какво се случва там, а да осъществи и визията тя да финансира малки и средни предприятия.

Българската агенция за кредитен рейтинг: ББР не изпълнява своята мисия

Българската агенция за кредитен рейтинг: ББР не изпълнява своята мисия

Имаме финансиране, което е над 60% от капитала на банката

Второто предложение е Валентин Михов, бил на ръководни постове в банки в България, Германия, Австрия и Украйна.

"Заместваме хора, които са раздавали и одобрявали от името на принципала кредити, които за мен са необясними и не искат да се появят на обществени покани като тази", каза Петков

"Още от следващия месец ще пуснем ликвидност към малките и средни предприятия", допълни министърът.

От днес банката за развитие няма да има действащ надзор, докато БНБ се произнесе дали двете предложения на служебния кабинет са подходящи.

Министър Петков успокои, че ББР е напълно ликвидна и няма финансови проблеми.

Припомняме, че скандалът около ББР се разрази, когато току-що встъпилият в длъжност служебен министър на икономиката съобщи, че най-големите кредити в размер на 946 млн. лева, отпуснати от банката, са дадени на едва 8 крупни компании, по думите му, свързани с мастити бизнесмени.

Единственият явил се на срещата с министъра - бившият шеф на Надзорния съвет на банката, когото Петков скоро върна на старата му длъжност - председател на Агенцията за инвестиции, Стамен Янев, посочи, че винаги се е стремял да уведомява държавата за отпусканото финансиране. Основна цел за мен винаги е била да разбера повече за дейността на банката, свързана с това, до каква степен тя изпълнява основните си цели и приоритети, записани в закона, каза Янев.

Той обясни, че всъщност изключително малко време е бил на поста председател на Надзора, като не е присъствал на 1/3 от проведените 36 заседания за осем месеца. Отсъствията му се дължали на заболяване.

Стамен Янев заяви и че комуникацията между Управителния съвет и Надзорния съвет е била изключително затруднена, включително и с Вътрешния одит на банката.

В периода, в който той е ръководил Надзорния съвет, не са били разглеждани и одобряване кредити от големите кредитни експозиции. Лично той се е опитвал да получи информация за големите кредитни експозиции и да въведе възможността за формални отчети. "Това мое искане не срещна разбиране сред колегите", посочи Янев и уточни, че не е било практика тези големи експозиции да бъдат докладвани от Управителния съвет.