Около 420 хиляди са предприятията ва България. Те се фокусират в група, която представлява 0.17% от общия брой. Не може да става дума за малки и средни предприятия. Това заяви пред БНР Христо Михайловски, ръководител на Българската агенция за кредитен рейтинг относно дейността на Българската банка за развитие (ББР).

"Нашият анализ показва, че през тази година тя е над 100 милиона на загуба. Около 30 милиона има несъбираеми кредити", каза Михайловски.

Българската банка за развитие е създадена през 1999 г. Използван е модел на Германия и на Корея, които имат успех в стимулирането на малки и средни предприятия експортно. "Дали е успешна в България - не мога да кажа. Дали си изпълнява мисията - според мен не", каза Михайловски.

Ивайло Мирчев иска проверка дали фирма, свързана със СИК, има кредит от ББР

Ивайло Мирчев иска проверка дали фирма, свързана със СИК, има кредит от ББР

От ДБ 4 години сигнализирали за проверка в ББР

Със законодателни промени през 2008 година функциите се разширяват и разводняват, изтъкна Михайловски. Постепенно основната мисия на тази банка да помага на малки и средни предприятия изчезва и стигаме до кредитирането на тези осем предприятия, каза шефът на Българската асоциация за кредитен рейтинг.

Според Христо Михайловски четирите фирми от общо осемте, получили големи суми, се смятат за свързани с Делян Пеевски. За тези четири фирми финансирането надхвърля 500 милиона лева. Той изтъкна, че банката си остава с приоритет за кредитиране на малки и средни предприятия. Дефиниция на средно предприятие е до 100 милиона.

Пеевски няма кредити от ББР, уверява Йордан Цонев

Пеевски няма кредити от ББР, уверява Йордан Цонев

ДПС искат конкретни факти, а не "една жена каза на пазара"

"В периода на кредитиране по публична информация "Благоевград - БТ" е имала приходи от над 140 милиона. Тоест, тя не влиза в приоритетните дейности на банката. Тук имаме явно нарушение на Закона за ББР."

Според Закона за кредитните институции максимум до 25% от капитала на дадена банка може да бъде използван за финансиране на свързани лица, допълни Михайловски.

Лъчезар Борисов за ББР: Това са кредити, а не раздадени пари

Лъчезар Борисов за ББР: Това са кредити, а не раздадени пари

1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични

"В средата на 2019 година капиталът на банката е малко над 800 милиона лева. Тук имаме финансиране над 500. Всъщност имаме финансиране, което е над 60% от капитала на банката, което е нарушение над два пъти, ако тези публични данни са верни, ако се докаже тази свързаност", каза Михайловски.

Това е нарушение на устава, нарушение на закони, на надзора, упражняван от Българската народна банка (БНБ) и другите органи. По-важното е, че банката не изпълнява своята мисия, допълни Христо Михайловски.

Кирил Петков: Специална комисия влиза в ББР

Кирил Петков: Специална комисия влиза в ББР

Икономическият министър посочи, че близо 1 млрд. лева от банката са отишли в едва 8 фирми