Четири години от "Демократична България" сигнализираме за проблема в Българската банка за развитие (ББР). Този проблем беше потулван и е правилно, че служебният министър на икономиката започва проверка, каза Ивайло Мирчев от "Демократична България" пред Нова телевизия.

"От 2017 г. имаме последователни действия да сигнализираме, че Делян Пеевски има половин милиард лева кредитни експозиции в ББР. Миналата година с Христо Иванов сложихме на Министерството на икономиката стикер "Министерство на Пеевски", защото то беше отдадено на концесия на Пеевски и ДПС то под опеката на двама министри - Емил Караниколов и Лъчезар Борисов, който като шеф на надзора в ББР е подписвал тези кредити", заяви Мирчев.

Според него ББР е държавна банка, която трябва да кредитира малки и средни предприятия, особено в тежки моменти, когато по-трудно имат достъп до банков ресурс.

Кирил Петков: Специална комисия влиза в ББР

Кирил Петков: Специална комисия влиза в ББР

Икономическият министър посочи, че близо 1 млрд. лева от банката са отишли в едва 8 фирми

Припомняме, служебният министър на икономиката Кирил Петков изнесе данни, че почти 1 милиард лева са били отпуснати само на 8 фирми. От ведомството започват проверка.

Мирчев изтъкна, че е нормално е да има отпуснати кредити към малки и средни предприятия, но попита защо са отпускани кредити на големи фирми, които по-лесно могат да вземат нов кредит или да рефинансират стар.

Според него големи кредитополучатели може да имат проблем с обезпеченията и това да е причината да не се обърнат към обслужващата ги търговска банка, каквато би била нормалната практика.

"Не знаем тези обезпечения колко са истински и адекватни. Делян Пеевски няма бизнес, който да е хванал, да е развил и да е проспериращ. Защо тези фирми взимат кредит от ББР? Или защото получават много по-изгодни условия, или търговските банки не са склонни да ги кредитират", коментира той.

ББР вече е изцяло държавна

ББР вече е изцяло държавна

От МИ дават списък на осемте най-големи кредитополучатели от ББР

Мирчев заяви, че трябва да се провери дали няма и пропуск на надзора на БНБ, за да "не стане като с КТБ, за която ни обясняваха, че няма никакъв проблем, а голям брой кредити се оказаха към свързани фирми".

Според него преди дни на фирма, свързана с Младен Михалев-Маджо е отпуснат кредит от 19 милиона лева. Той призова да се провери как освен концесиите по плажовете, фирма, свързана с бившия шеф на Бойко Борисов в СИК получава такъв кредит от ББР. По какви критерии се отпускат такива кредити, попита Мирчев.

Лъчезар Борисов за ББР: Това са кредити, а не раздадени пари

Лъчезар Борисов за ББР: Това са кредити, а не раздадени пари

1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични

"Според мен Бойко Борисов управлява цялата тази, бих я нарекъл, престъпна схема, която ощетява българските данъкоплатци. Фактите говорят само едно нещо - зад тази схема в ББР няма как нещата да се случвали без лично той да е разпореждал", допълни Мирчев.

Очакванията му са, че служебното правителство ще провери ситуацията с ББР.

След него Йордан Цонев от ДПС отрече Делян Пеевски да има кредит от Българската банка за развитие.