Някой е подвел икономически министър Кирил Петков по отношение на структурата на портфейла на Българска банка за развитие (ББР) и за останалите неща, които бяха споделени във вчерашния ден. Това каза бившият министър на икономиката и бивш член на надзора ББР Лъчезар Борисов по повод изнесената вчера информация за банката от служебния икономически министър Кирил Петков.

Една банка с пълен банков лиценз, каквато е ББР, предоставя кредити на микро, макро, среди и големи фирми. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения, които се обслужват. Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор - доста по-високи са, коментира бившият икономически министър. Той допълни, че активите на ББР не са 1,4 млрд. лв., колкото е внесеният от държавата капитал, а са 4 млрд. лв. Също, че 99,2% са микро, малките и средни предприятия като брой кредитополучателите от ББР (62% от финансовия ресурс).

ББР вече е изцяло държавна

ББР вече е изцяло държавна

От МИ дават списък на осемте най-големи кредитополучатели от ББР

Като финансов ресурс - 23% са кредитите към големи компании. Освен това 1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични - около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. в ценни книжа. Състоянието на банката от гледна точка на поведение и отношение към всеки един от кредитополучателите, включително и тези, които визира министър Петков, са били обект на проверка от много международни институции, коментира още Лъчезар Борисов.