Бойко Борисов сменя ръководството на ББР. Това стана ясно от брифинга в Министерски съвет на оперативния щаб за борба с коронавируса, в който участие взе и премиерът.

Тъй като никой от журналистите не го попита за скандала с отпуснатия кредит от банката на колекторска фирма, той сам съобщи новината. Разговарял съм с министъра на финансите и с министъра на икономиката, сподели Борисов и изтъкна, че Владислав Горанов и Емил Караниколов не знаели за кредита, отпуснат от ББР. Затова ядосаният Борисов наредил да се освободи ръководството на банката.

Това е държавна банка, подчерта още премиерът - в този момент и тази ситуация не може да се правят такива неща и той е възмутен. Иначе банката е определена за разпределяне на държавната помощ към бизнеса в момента на криза и тя ще си свърши работата.

Припомняме, вчера на брифинг ръководството на банката обяви програмата си за отпускане на безлихвените кредити на граждани, пострадали от кризата и извънредното положение. Очакванията бяха тези кредити да започнат да се отпускат от втората половина на април месец.

Безлихвените заеми за граждани, засегнати от кризата, тръгват втората половина на април

Безлихвените заеми за граждани, засегнати от кризата, тръгват втората половина на април

Засега се предвижда заемите да са двугодишни, но се мисли и за 5 години с три години гратисен период

На брифинга главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев обясни, че заемът от 75 млн. лева, отпуснат от ББР на колекторската фирма "Свети Георги Груп", е стандартна операция за рефинансиране на две търговски банки. Крайната й цел е те да бъдат разтоварени от стари проблемни вземания, което ще укрепи ликвидността им и ще им позволи да се съсредоточат върху финансирането на нови перспективни клиенти. По думите на Мавродиев атаката срещу тази сделка идва от политически, бизнес и медийни среди.