"Заместник-председателят на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков е излязъл в отпуск от днес, съобщи БиТиВи, цитирайки БТА.

Вчера Съединените щати наложиха санкции по Закона "Магнитски" на Желязков за корупция. Той е посочен като част от мрежата на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, който също попада в групата на санкционираните.

Вчера до края на деня Желязков бил на работа, потвърди директорът на бюрото Пламен Иванов. Той вчера е разбрал от медиите за случая.

Според закона Желязков остава на работа, защото е избран от парламента и само това е институцията, която може да го освободи. По думите на Иванов дори Желязков да подаде оставка, само Народното събрание може да го освободи.

Заявлението на заместник-председателя на бюрото за излизането му в отпуск било подадено на 31 май и е за периода от днес до края на следващата седмица.

Директорът на бюрото за контрол на СРС Пламен Иванов уточни, че той няма правомощия да уволни Желязков, но пък със свое решение ДАНС може да му отнеме достъпа до класифицирана информация.

Нинова: Санкциите от САЩ ще се отразят на изборите

Нинова: Санкциите от САЩ ще се отразят на изборите

Кой е лидерът, получавал подкупи от Божков: „Със сигурност не съм аз.“

Според обвинението бившият депутат Делян Пеевски е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице, Илко Димитров Желязков ("Желязков"), бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 г.

Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

От 2019 г. Желязков бил предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп, се казва в мотивите за налагане на санкциите от САЩ.

ДБ чакат оставката на "корупционния офицер" Илко Желязков

ДБ чакат оставката на "корупционния офицер" Илко Желязков

Да отвоюваме институциите от лейтенантите на Сарая и Доган, зове Христо Иванов

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.