"Със сигурност не съм аз." Това бе първият коментар на председателя на БСП Корнелия Нинова за това кой е споменатия "действащ политически лидер" в наложените от САЩ санкции на трима българи в сряда - бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски и заместник-председателят на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

"Нямаме достатъчно данни, не можем да гадаем. Това е работа на прокуратурата - да разследва кой е този човек и да се стигне до политическите равнища", каза Нинова пред представители на медиите след срещата си със здравния министър Стойчо Кацаров.

По думите на червения лидер исанкциите от страна на САЩ ще имат ефект върху изборите през 11 юли.

анкета

Ще гласувате ли на избори 11 юли?

Виж резултати

Да, винаги гласувам 76.5%

Не, аз съм за гъби 9.8%

Ако не съм на море 5.1%

Този път пандемията няма да ме уплаши 3.2%

Зависи от кампанията 5.4%

"Надявам се в резултат на сигнала институциите да започнат да си вършат работата", изрази надежда Нинова. По думите й санкциите от страна на Съединените щати са "сериозен сигнал" и "даден знак" от страна на Вашингтон да се достигне до политическия чадър, покровителствал корупцията у нас.

"Винаги сме гледали на отношенията със САЩ от страна на българския национален интерес. Били сме критични към някои решения - например купуването на Ф-16. Но в този случай наложените санкции са сериозен принос към борбата с корупцията и паралелната държава в България. Но защо трябва САЩ, защо трябва отвън някой да ни казва какво да правим. Очевидно правоохранителните органи не са си свършили работа, щом получаваме такива санкции отвън", отсече Нинова.

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, Илко Желязков

Лидерът на БСП призова главния прокурор Иван Гешев да започне разследване по сигналите и да стигне до края. От "Позитано" 20 са събрали сигнали за "корупцията на ГЕРБ", които също така ще предадат на европейския прокурор Лаура Кьовеши. Кога ще стане това обаче - все още е неясно, отговори на въпрос на News.bg Нинова.

Днес представители на БСП се срещнаха със здравния министър Стойчо Кацаров, с който обсъдиха кризата в болницата в град Раднево, която е пред фалит и чиито служители не са получавали заплати от половин година.

"Закриването на тази болница ще е сериозен удар по местните хора, които няма да има къде да отидат да се лекуват", коментира Корнелия Нинова. БСП ще сезира прокуратурата за "източване на болницата", като предостави документи, закани се тя. Министър Кацаров пък от своя страна е изразил готовност да съдейства за решаване на казуса.