"Демократична България" настоява за оставката на Илко Желязков. Това обяви съпредседателят на партията Христо Иванов.

"Искаме оставката на корупционния офицер на влияние. Илко Желязков, подай си оставката веднага, стига си срамил държавата, стига си причинявал тази корупционна зараза", обърна се той към зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС, който е сред петимата с наложени санкции от САЩ заради корупция.

Иванов посочи, че за Желязков има дългогодишни съмнения, че е част от мрежата за влияние на Сарая, не просто на Пеевски.

"Няма американците да ни свършат работата. Те констатират факти, които ние отдавна знаем. Те го правят, защото виждат, че в България има гражданско надигане. Нашите действия трябва да продължат, ние трябва да си изчистим институциите, да ги отвоюваме от подобни революционни лейтенанти на Сарая и Доган", настоя съпредседателят на ДБ.

Пеевски отхвърли санкциите на САЩ като тенденциозни, търси правата си в съда

Пеевски отхвърли санкциите на САЩ като тенденциозни, търси правата си в съда

Счита, че е бил нарочно дискредитиран

По негови думи Желязков е много интересен, защото цялата му кариера е описание на този модел - той е кадър на "Държавна сигурност", което минава през ключови позиции, като Държавния резерв, ДАНС, МВР и БЕХ.

Иванов е категоричен, че оставка трябва да подаде и главният прокурор Иван Гешев, който носи институционалната отговорност за това, че е трябвало от САЩ да ни кажат неща, които тук се знаят.

Според него днес е станало ясно и че Гешев си е затварял очите и за още нещо, тъй като Бойко Борисов е признал, че не е питан коя е Мата Хари.

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов
Обновена

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов

Санкциите на САЩ били най-ярките знаци в тяхната политика към България

"Разследвания срещу Борисов, Желязков и Пеевски няма. За това отговарят първо Цацаров, а сега - Гешев", каза още Иванов и настоя сегашният обвинител №1 да бъде изхвърлен от правосъдието.

"Няма американците да ни свръшат тази работа. Нашите партньори отвън ще реагират на нашите действия, но нашите действия са първите", подчерта той.

Знаем, че работата ще си я свършим тук, в България, в името на достойнството на българската държавност, заключи Иванов.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Илко Желязков е излязъл в отпуск от днес.

Зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков е в отпуск от днес

Зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков е в отпуск от днес

Само парламентът може да го освободи