Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров освободи цялото ръководство на правителствена болница "Лозенец" заради установени случаи на трансплантации, които са правени на рецепиенти, които не са роднини, а са били с фалшиви самоличности. Случаите са от 2019 г. и 2020 г. Това съобщи на брифинг министърът, който представи екипа си, след като зае поста, и обясни установени проблеми и промените в здравната система.

След установени нарушения Кацаров е поискал обяснения от управителя на болницата проф. Любомир Спасов. Освобождавам Съвета на директорите на болница считано от днес, ще има ново ръководство, проверките ще продължат, обяви министърът.

Той поясни, че в момента тече проверка в болницата, тъй като от управителя на НЗОК е разбрал, че прокуратурата е взела документите. Още януари на база на проверката е имало достатъчно данни и министърът на здравеопазването в кабинета Бойко Борисов е трябвало да предприеме проверки, добави Стойчо Кацаров.

Университетските болници искат факти за нарушения, а не мнения в медиите

Университетските болници искат факти за нарушения, а не мнения в медиите

Да не се накърнява престижът на УМБАЛ "Александровска" и болница "Лозенец"

Ще има проверка на други болници, има основание да се смята, че това не е единственият случай, в който се отчита дейност.

По случая с болница "Лозенец" - след две проверки през ноември е установено, че има 160 души, които са записани, но не са лекувани там. Болницата връща парите с обяснението "техническа грешка", но едва след проверка и установяване на нарушението. Аз обаче, на жаргон казано, смятам, че това е източване на НЗОК, категоричен е министърът.

Болница "Лозенец" завършва и със загуба от 21 млн. лв. 2020 г., броят на заетите легла е бил 23%, средно 8 легла са били свободни, което е причина за лошия финансов резултат. Прокуратурата е сезирана, тъй като са установени фалшифицирани подписи на пациенти.

Освен това: Между 2019-2021 г. са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, всички те са млади хора от Украйна и Молдова - племенници, като се знаят и имената, но всички рецепиенти са чичовци и лели. "Има обаче всички основания да се смята, че те не са роднини помежду си, което не е позволено от закона. Това е криминално престъпление, проверяват се държавите дали това не са фалшиви самоличности", обясни Кацаров.

През април е извършена трансплантация на черен дроб на човек - за такава трансплантацията се прави пресявка от списъка на чакащите от страна на директора на Медицински надзор, трябвало да е бъде трансплантиран третия в листата, но след обаждане по телефона е трансплантиран четвъртия човек, който е добавен в последния момент. Трансплантацията е извършена в "Лозенец", а човекът е заемал най-висок пост в държавната администрация. Стойчо Кацаров не посочи име и бе категоричен, че законът забранява да се споменават имена.

За промените е информирано цялото ръководство, както и директорът на болницата. Предполагам, че той (Любомир Спасов, бел.ред.) е извършвал повечето трансплантации, обясни още Кацаров.

Министърът коментира и дали това са причините да бъде сменен директорът на Медицински надзор. "По доклада на медицинския инспекторат е установено, че огромна част от преписките са били забавени и е имало изключително лоши резултати по отношение на трупните донори, само две трансплантации миналата година в нашата страна", обясни още Кацаров.

Ще бъдат публикувани и резултати от проверката на Александровска болница, служебният министър е провел среща с ръководството. Утре ще бъде обсъдено състоянието на болницата и ще се реши дали ръководството да бъде освободено и дали да се правят промени в него.

Трагично финансово състояние на Александровска болница установиха в МЗ

Трагично финансово състояние на Александровска болница установиха в МЗ

Констатирано е и грубо нарушаване на правилата за работа на Съвета на директорите

Припомняме, през 2018 г. правителството прехвърли изцяло болница "Лозенец" на Софийския университет "Свети Климент Охридски", въпреки че първоначалните намерения бяха тя да бъде преструктурирана в детска многопрофилна болница.

На 1 февруари 2019 г. лечебното заведение беше окончателно преобразувано, а с решение на Министерския съвет от април тази година МБАЛ "Лозенец" официално стана университетска болница.