Министерският съвет прехвърля изцяло правителствена болница на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Това ще бъде предложено на гласуване в Народното събрание, стана ясно още в началото на днешното редовно правителствено заседание.

След като Народното събрание приеме отпадането на параграф 5 от Закона за лечебните заведения, по който Университетската болница "Лозенец" е второстепенен разпоредител с бюджет към Министерския съвет, лечебното заведение ще бъде регистрирано като търговско дружество.

Затварят болница "Лозенец", но не заради директора Любомир Спасов

Затварят болница "Лозенец", но не заради директора Любомир Спасов

Даниела Дариткова поясни, че целта не е да бъде отстранен шефа на болница

С решение на правителството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се предоставят правата на едноличен собственик на капитала за управление на държавното лечебно заведение, стана ясно от думите на здравния министър.

СУ поиска яснота по казуса с болница "Лозенец"

СУ поиска яснота по казуса с болница "Лозенец"

Министърът по-рано успокои студентите за Медицинския факултет

Борисов помоли ректора на Софийския университет "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков да се срещне с парламентарните групи, за да отпадне член 5 и правителствената болница "Лозенец" да отиде под закрилата на университета.
Това ще гарантира обучението на студентите и всички притеснения по темата ще бъдат решени, смята премиерът.

Правителството ще отпусне 23 милиона лева за погасяване на дълговете на болница Лозенец, стана ясно от заседанието на кабинета.

Премиерът Борисов увери и че ще бъде отпуснато необходимото финансиране за изграждане на детска многопрофилна болница на територията на университетска Александровска болница.
"Ще трябват около 20 милиона да се довърши", изтъкна Борисов и заръча да се види каква нова апаратура ще трябва, за да може в рамките на година и половина-две да имаме нова детска болница.

Ананиев иска Националната детска болница да е 100% на държавата

Ананиев иска Националната детска болница да е 100% на държавата

До Коледа ще даде конкретни предложения на Министерския съвет

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че обследването, което трябва да се направи на грубия строеж на болницата ще продължи около месец, а предпроектирането ще бъде около 3 месеца. Обществена поръчка за това ще се стартира още в началото на следващата година. Той се надява реалният строеж на болницата да започне в средата на 2019 година и да приключи до средата на 2020 г.

Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница "Шнайдер" в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф.

Цената на строителството на новата детска болница, ще бъде ясно след препроектирането на сградата.

Родители искат създаването на "Национална педиатрична болница"

Родители искат създаването на "Национална педиатрична болница"

За по-бързо и адекватно лечение на децата

Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София.

Ще се запазят всички клинични отделения на университетска болница "Лозенец" и няма да има опасност за нея в бъдеще. В това увери ректорът на СУ "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков след като правителството взе решение да прехвърли изцяло на СУ болница "Лозенец".

И българи искат да участват в концепцията за Детска педиатрична болница

И българи искат да участват в концепцията за Детска педиатрична болница

От Инициативния комитет "Детски здравен парк" искат прозрачност по проекта

Благодарност към правителството изрази и директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов за подкрепата към института за спешна медицинска помощ "Пирогов". С решение на МС бяха отпуснати 4 млн. лева за клиниката по изгаряния.

Балтов посочи, че клиниката по изгаряния е уникална за България, защото лекува изгаряния при деца и възрастни. Годишно през нея минават 1 800 възрастни, около 1000 деца и се извършват 4 000 операции.