От инициативния комитет за построяване на Национална педиатрична болница "Детски здравен парк" напомнят на здравния министър Николай Петров да предвиди процедури за включване на всички заинтересовани страни при създаване на концепция за Национална педиатрична болница.

Родители искат създаването на "Национална педиатрична болница"

Родители искат създаването на "Национална педиатрична болница"

За по-бързо и адекватно лечение на децата

Членовете на инициативния комитет са научили от сайта на Министерство на здравеопазването (МЗ), че представители на най-голямата верига френски държавни болници са на посещение в България. Те проучват възможностите за изграждане на педиатрична болница по френски модел у нас.

"Приветстваме ангажираността на Министерството с този въпрос и напълно подкрепяме позицията, че е необходимо първо да се направи анализ на какъв принцип ще работи детската болница, къде да бъде позиционирана и как ще се финансира", се казва в писмото. От Комитета искат пълна прозрачност за проекта и приветстват включването на чужди специалисти.

От инициативния комитет съобщават, че в следващите три месеца представителите на френската страна ще анализират и ще предложат конкретен проект за създаване на педиатрична болница в страната ни.

България има остра нужда от съвременна педиатрична болница или както ние я наричаме "Детски здравен парк" - болница, която да отговаря на нуждите на децата, техните семейства и специалистите и да развива не само лечението, но и цялостната грижа и политиките за детското здраве в България. Да не забравяме, че изграждането на подобна болница е неразделна част от реформата в детското здравеопазване.

От Инициативният комитет за изграждане на Национална педиатрична болница припомнят, че в тяхната организация са включени медицински специалисти, представители на помагащите професии и граждански организации, свързани с подкрепата на децата и семействата, както и граждани, ангажирани с темата.