Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" обсъди тази вечер казуса с превръщането на болница "Лозенец" в национална педиатрия. Той поиска повече яснота за процедурата, предаде БНР.

"Медицинският факултет е пряко свързан със своята учебно-клинична база болница "Лозенец". Няма как тази база да се замести с други бази, без това да предизвика изключително сътресение на факултета. Софийският университет предлага в Закона за лечебните заведения да се допусне възможността болници да бъдат предавани за управления и на висши училища. И накрая - академичната общност ще бъде в протестна готовност, докато тези искания бъдат изпълнени", съобщи ректорът проф. Анастас Герджиков.

Становището ще бъде представено на здравната комисия на Народното събрание преди утрешното ѝ заседание.

Болницата е учебна база на Факултета по медицина към университета и преди няколко дни студентите изразиха притеснение, че трансформацията може да доведе до отнемане на акредитацията на факултета.

Кирил Ананиев успокоява студентите-медици в СУ, че няма да закриват факултета

Кирил Ананиев успокоява студентите-медици в СУ, че няма да закриват факултета

Има сигнал в МЗ, че д-р Любомир Спасов е в конфликт на интереси

Няма опасност да се загуби акредитацията на Медицинския факултет и дипломите на студентите. В това увери преди дни студентите по медицина в Софийския университет "Св. Климент Охридски" здравният министър Кирил Ананиев.

"Желанието на всички нас е да съхраним Медицинския факултет към Софийския университет. Сядаме на една маса заедно, защото търсим диалог, а не конфронтация. Никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет. Плановете ни са не само да съхраним съществуващата база, но и да я надградим", заяви Кирил Ананиев пред студентите на Медицинския факултет към СУ "Св. Климент Охридски" по време на среща с тях и с ректора на висшето учебно заведение проф. Анастас Герджиков.

Министърът подчерта, че Министерството на здравеопазването е взело всички мерки за определянето на допълнителни клинични бази, в които да се провежда обучението на студентите.