Няма опасност да се загуби акредитацията на Медицинския факултет и дипломите на студентите. В това увери студентите по медицина в Софийския университет "Св. Климент Охридски" здравният министър Кирил Ананиев, информираха от Министерството на здравеопазването.

"Желанието на всички нас е да съхраним Медицинския факултет към Софийския университет. Сядаме на една маса заедно, защото търсим диалог, а не конфронтация. Никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет.

Без държавна поръчка в Медицинския факултет на СУ за 2018/2019 г.

Без държавна поръчка в Медицинския факултет на СУ за 2018/2019 г.

Решението е на Академичния съвет

Плановете ни са не само да съхраним съществуващата база, но и да я надградим", заяви Кирил Ананиев пред студентите на Медицинския факултет към СУ "Св. Климент Охридски" по време на среща с тях и с ректора на висшето учебно заведение проф. Анастас Герджиков.

Предмет на разговора бяха както преобразуването на Университетска болница "Лозенец" в многопрофилна болница, осигуряваща комплексно лечение за деца, така и бъдещето на Медицинския факултет.

Министърът подчерта, че Министерството на здравеопазването е взело всички мерки за определянето на допълнителни клинични бази, в които да се провежда обучението на студентите.

Припомняме, вчера и днес студенти от Медицинския факултет (МФ) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" са изразили безпокойство, че ще останат без образование.

Освен това е подаден и сигнал в МЗ за това, че директорът на правителствената болница "Лозенец" д-р Любомир Спасов е незаконен ректор на МФ. Той е и в конфликт на интереси, изпълнявайки двете длъжности.

Появиха се и мнения, че теренът на някоя от болниците може би вече е определен за продажба и за това се бърза толкова със създаването на педиатрична болница, чието изграждане бе отлагано десетилетия.

По думите на Ананиев след среща с директорите на университетските болници в София, всички те (директорите) са декларирали готовност да отворят вратите си за студентите на МФ. "Важно е да изберем кои от тях искаме за вас. Заедно ще решим кои да са те", категоричен беше министърът.

МОН няма да спира засега акредитацията на Медицинския университет

МОН няма да спира засега акредитацията на Медицинския университет

Компетентните органи трябва да си довършат работата

Според здравния министър Кирил Ананиев, няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет. Последната акредитация е направена през тази година и е за 6-годишен срок. В този смисъл не съществува и никакъв риск за легитимността на дипломите на обучаващите се и завършилите Медицинския факултет.

Медицински факултет към СУ от догодина

Медицински факултет към СУ от догодина

Биолчев обяви, че е получена акредитация

"Няма да има прекъсвания на обучения, няма да се наруши учебният процес заради преобразуването на болницата и преместването на клиники", подчерта Ананиев.

Припомняме също, че преди дни бе представена идеята болница "Лозенец" да стане педиатрична болница, в която ще се обединят всички детски отделения от няколко болници.

В 6-месечен срок Министерството на здравеопазването трябва да е готово с анализ на състоянието на болница "Лозенец", а самото преобразуване ще отнеме толкова време, колкото е необходимо, информират от Министерството на здравеопазването.

Според здравния министър на всеки етап ще бъде провеждана среща със студентите, а решенията ще бъдат взимани съвместно, обеща Кирил Ананиев.

"Намеренията на МЗ са детската многопрофилна болница да бъде създадена по чл. 5 от Закона за лечебните заведения, като ведомствена болница към министерството. "Това ще стане поетапно, като в същото време ще строим новия корпус, с който да отговорим на изискванията за леглови капацитет за детска болница", заяви Кирил Ананиев.

По думите на здравния министър ще има лични разговори с всеки лекар, който работи в болница "Лозенец". Те ще получат предложения, които да удовлетворяват изискванията къде да практикуват професията си. Крайното решение къде да работят ще бъде тяхно, е мнението на министъра.

"За мен тази среща беше изключително важна и ползотворна, защото исках студентите да чуят от мен и от ректора на Софийския университет отговорите на въпросите, които ги вълнуват. Студентите бяха изключително коректни и точни при задаването на въпросите, които касаят тяхната съдба и тази на Медицинския факултет", заяви Ананиев след срещата.