Лозенец На дневния ред на днешното заседание на Висшия медицински съвет бяха включени две точки, като по първата бе обсъден проект за решение относно разглеждането от Висшия медицински съвет на предложенията за награждаване с високи държавни отличия на лекари, стоматолози и други специалисти от системата на здравеопазването.

Втората точка бе по искане на ректорите на висшите медицински училища - разглеждане на въпроси, свързани с откриването на Медицински факултет към СУ “Св. Климент Охридски”.

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев предложи Висшият медицински съвет да разглежда предложенията за награждаване с високи държавни отличия на лекари, стоматолози и други специалисти от системата на здравеопазването. Работна група от Висшия медицински съвет ще разработи и предложи на министъра единни критерии за определяне на специалистите от здравеопазването, които да бъдат отличени с висшите държавни награди.

Висшият медицински съвет взе решение, че застава зад запазване на целостта на Медицинския университет – София. Съветът не подкрепя действия, които биха дестабилизирали системата на висшето медицинско образование. Според членовете му всяко действие, което засяга висшето медицинско образование, трябва да бъде поставяно на обсъждане и обществен дебат.

Висшият медицински съвет не счита за целесъобразно разкриването на нов медицинския факултет в страната ни към настоящия момент.

Висшият медицински съвет е експертен консултативен орган към министъра на здравеопазването, който е и негов председател. Съветът се състои от 24 членове - по равен брой представители на висшите медицински училища, съсловните организации и Министерството на здравеопазването.