Трябва компетентните органи да си довършат работата. Така министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира случая с разследване за корупция в Медицински университет.

Повече пари за отдалечените училища и уязвимите класове

Повече пари за отдалечените училища и уязвимите класове

Където има над 50% деца от семейства с начално или по-ниско образование

"Трябва да оставим институциите, органите които работят да си свършат работа", изтъкна мин. Вълчев. От 2016 г., одит на Медицински университет няма. "Одита беше абсолютно всеобхватен. Тук става въпрос за нови случаи", категоричен беше Вълчев.

"Звеното за вътрешен одит на министерството контролира изпълнението на препоръките на одитния доклад. Това е направено междувременно. Не сме получавали сигнали", обясни още той.

Красимир Вълчев изтъкна, че не мисли, че има основание за спиране на акредитацията на висшето учебно заведение.

Висшето училище е преустановило изнесените обучения, които бяха констатирани като несъобразни, стана ясно още от думите на министъра.

"Нямаме основание да предлагаме отнемане на акредитацията", натърти той.

Мин. Вълчев обясни, че подробен коментар ще последва след като се запознаят с конкретните факти от това разследване. В противен случай, мин. Вълчев рискува да не бъде точен.

ГДБОП и ДАНС влязоха в Медицинския университет
Обновена

ГДБОП и ДАНС влязоха в Медицинския университет

Вероятно проверяват корупционна схема за прием на чуждестранни студенти

Припомняме, че в петък ГДБОП и ДАНС проведоха акция в Медицинския университет в София. По първоначална информация става дума за корупционна схема, свързана с приема на чуждестранни студенти.

Запечатани бяха кабинетите на ръководството и администрацията за щателна проверка. В Медицинския университет фиктивно били записани десетки чуждестранни университети, за да се гарантира пребиването им в страната.

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и бившият главен секретар на висшето учебно заведение Алексей Алексеев вече са предадени на съда за злоупотреба. Разкритията, включително и блокиране на Общото събрание на МУ и влизане на разследващи в университета стана през 2016 година.