Двама прокурори и трима следователи от следствения отдел на Софийската градска прокуратура са в Медицинския университет - София, откъдето изземват документи. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова.

Припомняме, по-рано днес прокуратурата обяви, че започва разследване срещу бившия ректор на МУ.

Прокуратурата погна бившия ректор на МУ - София

Прокуратурата погна бившия ректор на МУ - София

МОН изпрати одитния доклад

По 100 000 лв. били платени на трима чуждестранни студенти годишно, които трябвало да рекламират дейността на Медицинския университет в София. Липсвал обаче отчет за рекламата, обяви Арнаудова по повод на образуваното вече досъдебно производство след сигнала на МОН от вчера.

Срещу бившия ректор на МУ-София - Ваньо Митев, е образувано досъдебно производство. Спрямо него обаче все още няма повдигнато обвинение. Това ще бъде сторено, след като бъдат събрани достатъчно доказателства, каквото е изискването на закона.

Арнаудова подчерта, че одитният доклад на МОН съдържа стряскащи данни за ръководенето и функционирането на университета. Разследването е в няколко направления.

МОН дава на прокуратурата и ДАНС управлението на Медицинския университет

МОН дава на прокуратурата и ДАНС управлението на Медицинския университет

Одитът е установил редица нередности

Основно направление в разследването на СГП представлява и провеждащото се на територията на други държави обучение на чуждестранни студенти. Според одитния доклад тези действия са в нарушение на Закона за висшето образование.

В Швейцария и Кипър 146 студенти 2 години са били обучавани извън закона, като са били събирани такси. Смущаващото е, че на тези лица е била събирана една минимална такса за първите 2 години в размер на 1000 лв. на чуждестранен студент и е било предвидено следващите години да продължават образованието си в България, където заплащат по 8000 лв. годишно.

„Тези изключително ниски цени не съответстват на икономическите интереси на МУ“, коментира Арнаудова. Въпросните лица са приемани като чуждестранни студенти само въз основа на тест по английски език, без да полагат изпити по биология и химия, както изисква българският закон.

Повече от 1 млн. лв. Митев е разходил за реклама и посредничество на юридически и физически лица.
65 000 лв. е получил Митев през 2016 г., докато още е бил ректор на МУ, въз основа на граждански договор. Щедри хонорари получили и роднините на Митев през миналата година. На съпругата му, която е ръководител на катедра, били изплатени 11 188 лв. 2 400 лв. получила едната му дъщеря, а 1032 лв. – другата. И сестрата на бившия ректор получила два хонорара- единият за 672 лв., а другият за 451 лв.

Главният счетоводител на МУ получил 62 000 лв., а бившият главен секретар, който вече е пенсионер - 53 628 лв.
За периода 2014-2016 г. са били изплатени над 80 000 лв. за външни IT специалисти и юристи, въпреки че университетът разполага с такива.

Бившият ректор си позволил и атрактивни екскурзии до екзотични дестинации като Доминиканската република, Оман, Чили, Токио, като липсва финансова обосновка за този разход. Няма и отчети за това какво е свършено по време на въпросните „служебни командировки“.

Ексректорът си купил и автомобил с висока проходимост - Range Rover за 180 000 лв.

Предстои бившият ректор Ваньо Митев да бъде разпитан. Ще бъдат разпитани целият ректорски състав, както лицата, получавали по 100 бона, за да рекламират университета.

Друга линия на разследването е свързана с действията на бившия ректор във връзка с разрушаването на студентски стол номер 8, за който е установено, че е публична държавна собственост и действията следва да бъдат извършени, след решение на Министерския съвет. Независимо, че такова решение не е имало, Митев предприел процедура по избор на изпълнител за разрушаването на този имот. Това сочи на престъпление по служба от което са настъпили вредни последици.