операция в университетска болница “Лозенец” След 53 години прекъсване СУ “Св.Климент Охридски” възстанови своя Медицински факултет, съобщиха от правителствената информационна служба.

Академичният съвет подкрепи с пълно единодушие проекта. Така започна осъществяването на съвместната идея на Алма Матер и на ръководството на университетска болница “Лозенец” , която ще бъде използвана за практическа база на обучението.

Това е част от процеса на отварянето на болницата към хората, каза по този повод директорът на медицинското заведение д-р Любомир Спасов.

Възможностите за максималното отваряне към хората на т. нар. “правителствена болница” бяха обсъдени на среща на министър-председателя Симеон Сакскобургготски и д-р Спасов преди година. Тогава премиерът изрази мнение, че е редно в тази болница да имат възможност да се лекуват всички хора и възложи на ръководството й да търси решение за промяна на досегашната практика. В резултат на проведения разговор “Лозенец” кандидатства за акредитация като университетска болница и получи разрешение да приема без ограничения пациенти, както и да обучава специализанти и студенти.

Инициативата на здравното заведение е в унисон с отдавнашната идея на ръководството на СУ да възстанови медицинския факултет, тъй като обучението по медицина е част от хуманитарното образование.

Първият факултет по медицина в България е създаден през 1918 г.с указ на цар Фердинанд именно в Софийския университет. През следващите три години се създава базата и се събира екип от преподаватели. Много от тях са професори и известни имена от руската медицинска наука, които идват да работят тук след установяването на новата власт в Русия.

Постепенно Медицинският факултет става най-престижното звено в университета. Факултетът е закрит през 1950 г., когато по съветски образец се създава Медицинска академия.

Ректорът й днес проф. Владимир Овчаров подкрепи идеята с думите: “В конкуренцията се ражда истината”.

Учебните програми на новия факултет са съобразени изцяло с американските стандарти. В него ще се обучават не повече от 10-15 студенти годишно.

След като преминат академичния курс в университета, четвърто- и петокурсниците ще придобиват практически умения в болница “Лозенец”. Д-р Спасов посочи, че се обсъжда идеята изпитите по основните и клиничните дисциплини да се полагат на английски език по световно приетата система USMUE (американски изпит за лекарски лиценз) . По този начин за първи път в България ще бъдат въведени т. нар. бордови изпити, които дават автоматично право на завършилите медицина да работят по специалността си в чужбина.

Медицинският факултет към СУ “Св.Климент Охридски” дава още един шанс на младите хора да избират. Създаването му разрушава съществуващия монопол и неминуемо ще повиши качеството на обучението, убеден е д-р Любомир Спасов.

От своя страна, ректорът на Софийския университет проф. Боян Биолчев смята, че липсата на медицински факултет в СУ досега ни отличаваше от останалите държави. С тази крачка реално приключва една важна реформа във висшето образование. Сега България ще влезе в Европа с пълен университет, така както е в европейските страни, посочи проф. Биолчев.