Движението за права и свободи (ДПС) излезе с позиция тази сутрин по новината от вчера вечерта за налагането на санкции спрямо своя член и дългогодишен народен представител Делян Пеевски от страна на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. Припомняме, че малко след обявяването на санкциите по закона "Магнитски", Държавният департамент на САЩ обяви втори пакет санкции, в който също е включен Пеевски - вече с наложена санкции с ограничение за влизане и пребиваване в САЩ.

От ДПС цитират цялата позиция на своя член и бивш депутат Пеевски, разпространена вчера.

Пеевски отхвърли санкциите на САЩ като тенденциозни, търси правата си в съда

Пеевски отхвърли санкциите на САЩ като тенденциозни, търси правата си в съда

Счита, че е бил нарочно дискредитиран

ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ и се позовават на изявлението на OFAC, в което:

Твърди се, че "Делян Славчев Пеевски ("Пеевски") е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.".

ДПС били предупредени за санкциите срещу Пеевски, според Безлов

ДПС били предупредени за санкциите срещу Пеевски, според Безлов

За това говорел фактът, че Пеевски не се е кандидатирал за депутат

"Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица." (Чл. 3, ал. 1 от ЗПКОНПИ)

От партията напомнят, че господин Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година досега, освен че е бил народен представител от ДПС. Припомняме, че Пеевски се оттегли от всички листи, въпреки че бе номиниран, за изборите на 4 април тази година.

Освен това от ДПС заявяват, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права. "Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават."

От Движението уверяват, че подкрепят всички усилия за изкореняване на корупцията и настояват да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България.

ДПС насърчава всички да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу прането на пари за справяне с рисковете, причинени от корупция и ще продължи ангажимента си за провеждане на реформите за финансова прозрачност и отчетност.

"Призоваваме регулаторните органи да предупреждават за рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании", заявяват от Движението за права и свободи.

Напомняме, че г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година до сега, освен че е бил народен представител от ДПС.