Когато аз говорих, мнозина мълчаха.

Така лаконично президентът Румен Радев коментира наложените от САЩ санкции на бившия депутат Делян Пеевски, бизнесмена Васил Божков, зам.-шефа на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и на 64 фирми.

Санкциите са и по закона "Магнитски" и за участие в корупция. Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Пеевски отхвърли санкциите на САЩ като тенденциозни, търси правата си в съда

Пеевски отхвърли санкциите на САЩ като тенденциозни, търси правата си в съда

Счита, че е бил нарочно дискредитиран

Държавният глава бе питан по време на посещение заедно с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Двамата разгледаха изложбата "Португалия в ръкописите и старите книги".

Милен Керемедчиев сигурен, че и Европрокуратурата ще разгледа санкциите на САЩ

Милен Керемедчиев сигурен, че и Европрокуратурата ще разгледа санкциите на САЩ

Щафетата е предадена на българските правораздавателни органи

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Кирил Петков: Санкциите на САЩ са наложени след сериозен анализ

Кирил Петков: Санкциите на САЩ са наложени след сериозен анализ

Институциите да работят така, че да не разчитаме отвън да ни посочват такива неща

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов. 

Радев към Пол Ахърн: Борба с корупцията изисква общи усилия

Радев към Пол Ахърн: Борба с корупцията изисква общи усилия

Обща бе позицията за необходимостта от още по-активно партньорство