По закона "Магнитски" има много сериозен отзвук по целия свят, Канада и Великобритания също приеха подобен закон, а Европейският съюз също готви подобна регулация. Това обясни в студиото на Нова телевизия Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Той отбелязава, че законът "Магнитски" не е съдебен акт в правния мир, решението се подписва лично от американския президент въз основа на предложение от американски конгресмени. Припомняме, че малко след обявяването на санкциите по закона "Магнитски", Държавният департамент на САЩ обяви втори пакет санкции, в който също е включен Пеевски - вече с наложена санкции с ограничение за влизане и пребиваване в САЩ.

Румен Радев за санкциите от САЩ: Когато аз говорих, мнозина мълчаха

Румен Радев за санкциите от САЩ: Когато аз говорих, мнозина мълчаха

Рестрикциите са към Делян Пеевски, Васил Божков и 64 фирми

Според него санкциите, наложени от САЩ, върху Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и всички, свързани с тях фирми и организации са политически акт и заявка, че корупцията у нас излиза от контрол. Това не е пряка намеса в българската вътрешна политика, а по-скоро изявлението на САЩ е рупор на случващото се у нас. САЩ не се намесват пряко, но показват ясно отношение.

"Както виждаме политическият живот у нас ври и кипи. Предстоят сериозни промени", смята той.

ДПС очаква доказателства и цитира позицията на Пеевски

ДПС очаква доказателства и цитира позицията на Пеевски

В отговор на налагането на санкции по закона "Магнитски"

Милен Керемедчиев е сигурен, че и Европрокуратурата ще бъде сезирана и ще разгледа наложените санкции и твърдения, а решението на САЩ за финансови санкции ще доведе и до правни такива. Със сигурност има и очакване за последствия, отговор и действия у нас от законовите органи и институциите в България.

Посочването на "действащ политически лидер", но без име, Керемедчиев тълкува като предаване на щафетата на българските правораздавателни органи.

От САЩ е направено обаче обстойно разследване на толкова много компании, което не е лесна задача. Ще има обаче реални последствия, тъй като банките в САЩ кореспондират с почти всички банки в света, обясни дипломатът.

Керемедчиев не е учуден от времето, в което излизат изявленията, тъй като това е последствие от промяната на политиката в Белия дом след смяната Тръмп - Байдън.

Според него Херо Мустафа е най-активният американски посланик за последното десетилетие в България и припомни пространното интервю при встъпването й в длъжност, когато обеща приоритетна борба с корупцията.

Първи реакции на партии за санкциите от САЩ

Първи реакции на партии за санкциите от САЩ

ДБ, Мая Манолова и БЗНС