САЩ силно подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерена външна намеса. Предстоящата среща между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп е особено важна за двустранните отношения, двамата лидери ще разговарят за сътрудничеството в отбраната и сигурността.

Това заяви пред bTV посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа.

"Тази среща е изключително важна да се демонстрира силата на нашите двустранни отношения така, че те да бъдат издигнати на ново ниво. Имаме много силно сътрудничество в няколко сфери. Искаме да направим още повече: във военен аспект - тъй като България работи за модернизация на военните сили, от гледна точка на регионалната сигурност; усилията на страната ви да диверсифицира източниците си (в енергийната сфера - б. р.), ще изпратим експертен екип от САЩ, който да оцени сигурността на българската ядрена енергетика." - коментира посланик Мустафа.

US посланикът: Американски експерти идват за „Белене”

US посланикът: Американски експерти идват за „Белене”

Новият посланик очерта целите си през следващите 3 години

Тя допълни, че по време на срещата ще бъде обсъдена темата за корупцията, както и че американската страна ще се стреми да подсили връзките с България по отношение на търговията и инвестициите.

"Друг важен въпрос - ние ще разгледаме стремежа на България за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и желанието ви за присъединяване към програмата за отмяна на визовия режим за САЩ." - каза още Херо Мустафа.

Тя подчерта, че посещението на премиера Бойко Борисов не е награда за закупуването на изтребители F-16 от България, а е демонстрация на силата на двустранните ни отношения и стремежа да направим повече заедно.

Посланичката коментира и шпионския скандал с Русия, както и награждаването на председателя на движение "Русофили" Николай Малинов от Владимир Путин.

"САЩ силно подкрепят усилията на България да защити националния си суверенитет и със сигурност това ще е тема за обсъждане между двамата лидери. Те ще търсят начини да направим повече заедно, за да противодействаме срещу злонамерено външно влияние." - увери тя.

Посланик Мустафа посочи, че е оптимист за бъдещото развитие на България, въпреки трудностите, които среща страната ни: "България има дълга и горда история, но е важно и да признаем, че е все още млада демокрация, която изисква още много работа. Аз съм оптимист за бъдещето на България."

Тя сподели, че в работата си като посланик у нас ще се посвети на "трите С" - свързаност, сътрудничество и справяне с корупцията.

"Целим да засилим връзките между двете държави на всички фронтове - не само политически, но и икономически, връзките с гражданското общество, медиите. Как да засилим регионалното сътрудничество и, разбира се, изключително важните въпроси за антикорупцията и върховенството на закона." - поясни посланик Мустафа.

Тя подчерта важността на медийната свобода законността.

България може да развие пълния си потенциал само с независими медии и върховенство на закона, посочи посланичката.

Посланик Мустафа очаква с нетърпение да опознае страната ни."От един месец съм в България, от 3 седмици говоря български и обичам вашата красива страна и българския народ, българския език и уча всеки ден малко по малко, напредвам. И то е за да покажа уважение към великата ви нация." - сподели тя.

Херо Мустафа: Преди 30 години свободата събори портите в Източна Европа

Херо Мустафа: Преди 30 години свободата събори портите в Източна Европа

В чест на годишнината беше представен филмът „Най-сладкото нещо“…