През тази вечер преди 30 години свободата събори портите в Източна Европа - с тези думи посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа представи премиерата на филма "Най-сладкото нещо", с който американското посолство отбелязва историческата годишнина от падането на Берлинската стена.

"Преди 30 години - точно в този час - хиляди хора се събираха до Берлинската стена. Скоро Стената започна да се руши. През следващите две години приключиха десетилетия на комунистическото управление в Централна и Източна Европа, включително и тук, в България." - напомни посланичката

Филмът напомня забравената вече "институция" на корекомите - магазини за привилегировани потребители по времето на Желязната завеса, в които тогава се продават обикновени от днешна гледна точка стоки - но недостъпни за огромното мнозинство българи в епохата на тоталитаризма. На интернет страницата на филма могат да се видят артикулите на корекомите, които по онова време са смятани за белег на лукс и особен обществен статус, и всеки може символично да си "купи" това, което намира за "най-сладко".

В корекомите обаче е липсвала свободата - това, което е наистина най-сладко за всяко човешко същество.

Новата посланичка на САЩ Херо Мустафа пристигна у нас със семейството си

Новата посланичка на САЩ Херо Мустафа пристигна у нас със семейството си

Вчера тя положи клетва…

Припомняме, посланик Мустафа пристигна в страната ни на 16 октомври, а на 18 октомври връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, а след това като свой първи официален акт положи венец пред Паметника на Незнайния войн в столицата заедно с военния аташе полковник Шанън Джонсън и съветника по административните въпроси и бивш сержант от морската пехота на САЩ Гари Андерсън.

Първото й посещение извън София беше в националната ни светиня - Рилския манастир.

Макар че само от три седмици изучава езика, тя заговори на български в 2-минутното емоционално видео, с което представи семейството си - своя съпруг Равниш и двете им дъщери Ариана и Ашли.

"За нас е чест да представляваме Америка в тази страна, известна с богатата си култура и история. Ще се радваме да се запознаем с българи от всички краища на България. Впечатлена съм от хилядолетната история на България, от магията на фолклора, от силата на българския дух." - сподели Херо Мустафа.

Новият посланик на САЩ у нас Херо Мустафа представи семейството си

Новият посланик на САЩ у нас Херо Мустафа представи семейството си

Работила за енергийната сигурност, върховенството на закона и антикорупция