Санкциите от САЩ са заявка на новата американска администрация за това да укрепват и подпомагат в укрепване на демокрацията на съюзниците си. Предстоят такива действия и в други държави, където има изоставане. Законът "Магнитски" е политико-административен акт. Трябва да си дадем сметка какви са последствията и какво се случва. Това заяви Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ пред бТВ.

Той коментира решението на служебния кабинет за създаване на работна група като постановление за това, че ще започне да удря бизнеси, които са били свързани със санкционираните от САЩ лица. "А кой ще ги определя - новите шефове на НАП и ДАНС, които бяха сменени от новото правителство", попита Митов. А дали банките, които са отпускали кредити на определени фирми, дали те ще попаднат под санкции заради подобен тип транзакции, ако има фирма кетъринг, например на Васил Божков, ще попадне ли под санкции или не", анализира още той.

Гласуването за Слави Трифонов - феномен, според Десислава Атанасова

Гласуването за Слави Трифонов - феномен, според Десислава Атанасова

Тя посочи действащия политически лидер: Александър Паунов или Мая Манолова

Даниел Митов пита дали "правителството удря неудобни за тях фирми, или смята да замени един бизнес със свой." ГЕРБ ще предложат на министъра на правосъдието да се създаде комисия, която да включва Министерството на финансите, международни одитори, представители на САЩ и други, защото може да се стигне до преследване на бизнеси, които не са удобни на Румен Радев, на Спецов и на министъра на финансите. Това прилича на комунизъм с ползване американските санкции, смята Митов.

Относно това кой е действащият политик, споменат в доклада на САЩ - Има такива, но мога да гарантирам, че това не е Бойко Борисов, ако той имаше каквото и да е общо с това, че Васил Божков се е опитвал да подкупва български лидер, нямаше да бъде поканен от американския посланик в резиденцията", обясни той. Митов обясни, че бившият премиер не е искал среща с посланик Херо Мустафа, а е бил поканен.

И Министерството на финансите публикува списъка с данните по OFAC

И Министерството на финансите публикува списъка с данните по OFAC

Това вече бе направено от НАП

Ако имаше каквито и да е съмнения, той щеше да е включен в санкционните списък. Вървят спекулации и клевети, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Обвинителят на Васил Божков е Вашингтон, смята Даниел Митов. Той попита още защо бе уволнена началничката на кабинета на министър Бойко Рашков. "Защото е свързана с партията на Божков. Очевидно Рашков и Божков имат свързаност", отговори си той и заключи, че не би искал да види подмяната на един модел със същия модел и просто да се сменят физиономиите.