Министерството на финансите също публикува списъци на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC).

Списъците са поместени в рубриката "Открито управление" (Рестриктивни мерки и Други мерки).

Припомняме, това вече направиха и от Националната агенция по приходите. Вчера НАП публикува на сайта си списък с 64 фирми и организации, свързани със санкционираните по закона "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Списъкът е идентичен с този на огласените от САЩ компании, на които американската страна също наложи рестрикции заради връзката им с тримата санкционирани българи.

НАП публикува списък на компаниите, свързани с Божков, Пеевски и Желязков

НАП публикува списък на компаниите, свързани с Божков, Пеевски и Желязков

Във връзка с наложените от САЩ санкции…

На 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Божков, Пеевски и Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи като лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция.

Правителството създава група за отговор на санкциите на САЩ

Правителството създава група за отговор на санкциите на САЩ

Свикват и Съвета по сигурността