Националната агенция по приходите публикува на сайта си списък с 64 фирми и организации, свързани със санкционираните по закона "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Списъкът е идентичен с този на огласените от САЩ компании, на които американската страна също наложи рестрикции заради връзката им с тримата санкционирани българи.

Финансовият министър Асен Василев заяви тази вечер пред БНТ, че всичко ще бъде публично и че списъци със свързаните лица ще бъдат публикувани на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите.

Той увери, че ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от заеманите длъжности.

По-рано беше съобщено, че кабинетът създава работна група в отговор на наложените от САЩ санкции.

Целта на предприетите от правителството действия е да се сведат до минимум рисковете за страната при последващо замразяване от страна на САЩ на активи в банки на бюджетни организации, държавни дружества и предприятия, блокиране на международни преводи, изключване и недопускане до участие в международни бизнес сделки, ограничаване на възможностите за търговия и други.

Правителството създава група за отговор на санкциите на САЩ

Правителството създава група за отговор на санкциите на САЩ

Свикват и Съвета по сигурността

Списъкът на свързаните лица ще включва:

а) всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на американското финансово министерство (OFAC);

б) всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица от точка "а", включени към момента и за последните 5 години.

в) всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифициране на степента на свързаност на лица с тези, които са посочени в списъка.

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Божков, Пеевски и Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи като лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция.